Aceste substante bune sunt prezente in diverse alimente si au caracteristici benefice pentru organismul nostru. Dar cum sa le recunoastem? Si de ce este esential sa le includem intr-o dieta zilnica?
Cititi mai departe pentru a afla mai multe si pentru a descoperi cele 5 alimente sanatoase cu grasimi care va vor schimba viata .
Grasimi sanatoase: ce sunt acestea?
Grasimile sanatoase sau bune , definite stiintific ca acizi grasi nesaturati , sunt deosebit de utile pentru organism si sunt la fel de esentiale ca carbohidratii si proteinele . Un studiu al Universitatii Harvard pe 120.000 de subiecti, cu o durata de aproximativ 30 de ani, a constatat ca acestia sunt asociati cu o rata scazuta a mortalitatii in comparatie cu cei care mananca mai multe grasimi saturate si trans.
Importanta acestor substante este legata de faptul ca sunt nutrientii cu cea mai mare densitate calorica prezenti intr-o dieta; pe scurt, ele va ofera mai multa energie decat alte elemente. In plus, au cateva alte functii care permit organelor tale sa functioneze corect:
– Iau parte la procesele biologice ale organismului
– Contin vitaminele A, D, E si K (solubile in grasimi)
– Sustin organismul datorita functiei lor nutritive
Grasimile bune sunt, de asemenea, mononesaturate si polinesaturate . Primele sunt usor de digerat, ajuta la scaderea nivelului de colesterol si ajuta la absorbtia vitaminelor liposolubile. Polinesaturatele contin substante importante precum Omega 3 si Omega 6, pe care organismul uman nu le produce de la sine.
Dar grasimile saturate ?
Chiar daca sunt numite rele, in realitate nu este necesar sa le eviti in totalitate, dar este bine sa le iei cu moderatie. Grasimile trans , in schimb, trebuie eliminate absolut, in special cele continute in produsele industriale.
In acest moment va veti intreba: unde pot gasi grasimi sanatoase ? Mai multe alimente le contin insa cu acest articol dorim sa va aratam pe cele mai gustoase si versatile din bucatarie.
1) Ulei de masline
De cativa ani, medicii si expertii din sectorul alimentar invita la utilizarea uleiului de masline extravirgin, un aliment bogat in proprietati benefice care nu poate lipsi la masa. Acest pansament este compus in proportie de 73% din acid oleic, o grasime mononesaturata capabila sa atenueze inflamatiile si, conform unor studii, sa contribuie la prevenirea bolilor grave precum cancerul. In plus, are multi antioxidanti si este considerat un aliat impotriva accidentului vascular cerebral si a bolilor de inima.
In bucatarie poate fi folosit in orice fel, asa cum arata toate retetele mediteraneene, carora nu lipseste niciodata o lingura de ulei. Nu te priva de aceasta mancare grozava si fa-ti mesele mai gustoase si mai sanatoase.
2) Avocado
Acest fruct tropical cu aroma exotica contine multe grasimi bune si vitamina E. Proprietatile sale sunt asemanatoare cu cele ale uleiului de masline extravirgin dar, fiind un aliment deosebit de energizant si gras, daca intentionati sa scapati de cateva kilograme si exista mult in dieta ta ulei de masline extravirgin, incearca sa-i moderezi consumul.
Contine acid oleic Omega 9 si nu are colesterol. Excelent pentru cei care au nevoie de fibre, are cantitati mari de potasiu, mangan, magneziu, zinc si fosfor. Desi putin folosit in retetele mediteraneene, este un ingredient ideal pentru o salata de vara sau pentru un smoothie proaspat si gustos.
3) Seminte
In ultimii ani, semintele au devenit parte din micul dejun italian si din alte mese. Apreciate atat de adulti cat si de copii, vin in multe sortimente si gusturi si fiecare are proprietati utile pentru bunastarea organismului. Bogate in fibre si proteine, ele regleaza nivelul de zahar si colesterol. Semintele de floarea soarelui, de exemplu, ajuta si la digestie, in timp ce semintele de susan sunt bogate in calciu.
Daca doriti sa incercati ceva nou si autentic, cumparati seminte de chia bio de la Bioofilia. Le puteti gasi la e-shop-ul Macrolibrarsi .
4) Fructe uscate
Migdalele, nucile si nucile de caju, alunele de padure, alunele si alte fructe cu coaja lemnoasa sunt foarte importante pentru sanatatea ta. Fructele uscate sunt compuse in proportie de 90% din grasimi bune, adica nesaturate si polinesaturate si, prin urmare, ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange, va ofera o doza buna de proteine si este aproape fara zahar. In special, daca ai nevoie de vitaminele B si E, acestea sunt alimentele potrivite pentru tine.
Aroma lor satisface multe palate si din acest motiv se epuizeaza ca gustare sau ca garnitura pentru micul dejun si salate. Atentie insa sa nu le prajiti pentru ca grasimile bune se disperseaza odata cu caldura.
5) Peste gras
Ultimul aliment de pe aceasta lista sunt pestii grasi, adica somonul, heringul, macroul, care contin mai mult de 10% grasimi sanatoase, dar si bibanul, pestele-spada si rosul rosu, care au ceva mai putin si sunt considerati semigrasi.
Grasimea de peste este in principal Omega 3, care ajuta la absorbtia vitaminelor solubile in grasimi si ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare.
Nu tuturor le place pestele, in special copiii, dar pestele gras este deosebit de gustos si, daca este pregatit bine, este capabil sa surprinda. Somonul la tigaie cu rosii cherry sau asortat cu paste este foarte bun, la fel si pestele-spada si macroul in stil sicilian copt in folie.
Acestea sunt doar cateva dintre alimentele care contin grasimi sanatoase . Ideale pentru a fi incluse intr-o dieta omnivora, unele dintre ele se preteaza bine si stilurilor de alimentatie vegetariana. Nu le evita pentru ca nu doare si, dimpotriva, aduc multe beneficii organismului tau. Daca tii dieta si iti este frica sa te ingrasi, cere sfatul unui medic nutritionist sau dietetician, care iti va putea intocmi un plan de masa echilibrat cu cantitatea potrivita de grasimi nesaturate.