Alimente antihistaminice: amelioreaza alergia cu dieta potrivita
Ati auzit vreodata de alimente antihistaminice ? In fiecare an, odata cu sosirea primaverii, milioane de oameni incep sa sufere de oboseala cronica, urticarie, rinita, conjunctivita si tuse. Acestea sunt simptomele tipice ale alergiei de primavara , care forteaza organismul celor care sunt mai susceptibili sa-si activeze apararea biologica. Atunci cand organismul reactioneaza la stimuli externi pe care ii considera ,,periculosi”, produce histamina , o substanta care actioneaza ca un mediator chimic si care, daca este eliberata in mod excesiv, poate provoca unele tulburari si intoleranta la histamina insasi.
Daca esti o persoana alergica, cu siguranta vei sti deja ca aceasta molecula este cauza principala a supararilor care te chinuie in timpul primaverii. De fapt, tocmai din acest motiv exista medicamente antihistaminice, care amelioreaza simptomele alergiei si te fac sa-ti traiesti mai bine viata de zi cu zi. Desigur, nu este frumos sa fii nevoit sa folosesti continuu medicamente pentru a opri stranutul, udatul si tusea.
De fapt, eliberarea abundenta de histamina poate fi evitata printr- o nutritie adecvata . Da, dieta dumneavoastra va poate ajuta sa aveti mai putine probleme si sa reduceti consumul de medicamente atunci cand este posibil. De fapt, exista alimente care contin aceasta substanta, altele care favorizeaza eliberarea ei si in sfarsit sunt cele care o contracareaza: alimentele antihistaminice. Cititi mai departe pentru a afla mai multe.
Alimente antihistaminice si alimente care cresc histamina
Fiecare fel de mancare pe care o pui pe masa la micul dejun, pranz si cina iti aduce beneficii dar poate ascunde si pericole. O alimentatie sanatoasa si echilibrata este esentiala pentru a evita o serie intreaga de afectiuni legate si de alergii. Exista legume, fructe, mirodenii si ierburi care, datorita proprietatilor lor, te ajuta sa lupti impotriva histaminei, dar sunt multe altele, totusi, care o contin sau care sunt eliberatoare de histamina.
Printre alimentele bogate in aceasta substanta se numara vinurile rosii , berea , toate alimentele fermentate , atat vegetale cat si animale, precum varza murata si unele branzeturi , drojdia, conservele, rosiile , spanacul , carnati precum salamul si mortadela, crustaceele si fructele de mare, afumate . si conserve de peste. Aceasta lista nu inseamna ca aceste alimente trebuie eliminate din alimentatie, ci ca este mai bine sa le consumi in cantitati mici, mai ales in perioada alergica; in acest fel, cel mai probabil, simptomele nu se vor agrava. Desigur, este de preferat sa ceri sfatul medicului si medicului dumneavoastra nutritionist daca doriti sa incepeti o adevarata dieta antihistaminice, mai ales daca suferiti de intoleranta la histamina.
Dupa cum am mentionat deja, exista si alimente care elibereaza histamina, adica alimente care efectueaza actiunea precisa de a stimula eliberarea histaminei intr-un organism. Acestea sunt crustaceele si molustele mentionate mai sus, rosiile, dar si alte fructe precum ananas, portocale, grepfrut, capsuni, banane, kiwi, avocado si pere. Lista include, de asemenea, mult indragitele cacao, alunele, caju si nucile, cafeaua, albusul de ou si carnea de porc.
Recomandarile dietetice sunt sa reduceti consumul acestor alimente si sa incercati pe cat posibil sa nu le asociati intre ele. Daca aveti deficiente alimentare, cereti sfatul medicului dumneavoastra cu privire la eventuala planificare a unei diete ad-hoc cu adaos de suplimente de vitamine.
Luptand cu histamina la masa
In sfarsit, ajungem la protagonistii acestui articol, adica alimentele antihistaminice care, spre deosebire de alimentele mentionate mai sus, combat histamina si, in consecinta, atenueaza simptomele legate de eliberarea acesteia.
Legume care contin vitamina C
Legumele cu frunze verzi precum salata verde si varza, varza, dar si hreanul si ridichea rosie si neagra contin vitamina C si sunt capabile sa scada simptomele alergice. Includeti-le in supe si salate si, daca aveti propria gradina , cresteti-le si beneficiati de proprietatile lor; vei castiga in sanatate si bunatate.
In acest moment te vei intreba: si citrice? Din pacate, aceste fructe, asa cum am vazut deja, in ciuda faptului ca au vitamina C, favorizeaza productia de histamina.
Ceaiul verde
Aceasta bautura proaspata si gustoasa, excelenta atat iarna cat si vara, este un mare aliat impotriva alergiilor de primavara. De fapt contine quercetina, o componenta care face parte din grupul flavonoidelor, adevarate antihistaminice naturale care impiedica eliberarea histaminei.
Ierburi aromatice si condimente
Daca cresti plante aromatice pe balcon pentru retetele tale, stii ca unele dintre aceste ierburi contracareaza efectele excesului de histamina. Printre acestea se numara busuiocul , care poate fi luat sub forma de infuzie sau aplicat pe pielea inrosita de alergie, feniculul , musetelul , radacina de lemn dulce, algele spirulinei si ghimbirul .
Ribes nigrum
Aceasta planta are numeroase proprietati si este bogata in acizi omega 6 si omega 3, utili in combaterea alergiilor. Continand, de asemenea, multa vitamina C, este excelenta pentru protejarea sistemului imunitar. Plantatorii si chiar multe farmacii vand coacaz nigrum in picaturi, un produs complet natural care poate fi luat in locul clasicului antihistaminic cand sosesc lunile de primavara.
Acestea sunt alimentele antihistaminice pe care le poti consuma in orice moment al zilei pentru a preveni o rinita sau tuse enervanta. Usor de gasit si versatile in bucatarie, le poti include intr-o alimentatie sanatoasa si echilibrata, evitandu-le pe cele bogate in histamina, si vei vedea ca vei beneficia de ele iar alergia de primavara va fi mai putin suparatoare.