De mici suntem invatati ca legumele sunt bune pentru tine si asa este. Multi copii au tendinta de a refuza salatele si supele si, pe masura ce cresc, exclud din alimentatia zilnica multe alimente bogate in vitamine si minerale. Consumul de legume este insa esential deoarece, datorita proprietatilor sale, mentine organismul sanatos si previne inflamatiile si bolile periculoase. Natura ne ofera o mare varietate de legume si fiecare dintre ele are o aroma unica si gustoasa.
Desigur, nu este necesar sa fim multumiti de tot dar de multe ori ne limitam la a ingera mecanic aceleasi legume, poate nici macar in sezon, fara sa le recunoastem si sa le exploatam marele potential din punct de vedere al gustului si beneficiilor. Daca in fiecare zi te simti obosit, ai adesea balonare abdominala si nu poti scapa de excesul de greutate, poate ca merita sa adopti o dieta care te incurajeaza sa ai mereu cateva legume la masa. Cititi mai departe pentru a afla de ce.
Mananca legume pentru a ramane sanatos
A consuma doza zilnica potrivita de legume inseamna sa-i permiti organismului sa primeasca un aport adecvat de nutrienti: vitaminele, apa, fibrele si sarurile minerale sunt doar cateva dintre componentele continute in aceste alimente care te ajuta sa te mentii sanatos. In general, 5 portii de fructe si legume trebuie ingerate pe zi. Ce se intampla daca nu?
Daca nu purtati o dieta echilibrata si nu aduceti legume la masa, puteti simti slabiciune musculara si crampe , aveti o lipsa de vitamine si un sistem imunitar care nu raspunde. In plus, multe legume ajuta la digestie si aduc un sentiment de satietate. Deci, daca urmati o dieta de slabire, cu siguranta aceste alimente va pot fi utile.
Trebuie sa te obisnuiesti, dar consumul de legume nu este o durere, intr-adevar, multe dintre ele sunt gustoase si incredibile daca sunt preparate intr-un anumit fel. In plus, tipurile sunt atat de multe incat le puteti combina in mai multe retete. Sa vedem impreuna beneficiile lor culoare cu culoare.
Beneficiile legumelor dupa culoare
Legumele va pot spune multe si trebuie doar sa le vedeti culoarea pentru a intelege ce beneficii va pot aduce.
Verde
Salata, broccoli, spanacul si toate legumele cu tonuri verzi au proprietati antioxidante si ajuta la prevenirea cancerului si a bolilor coronariene deoarece sunt bogate in carotenoizi. De asemenea, favorizeaza metabolismul carbohidratilor si proteinelor datorita cantitatii mari de magneziu pe care o contin. Legumele cu frunze verzi sunt o sursa de acid folic si folat, elemente care contracareaza aparitia unor boli importante precum arterioscleroza.
Rosu
Legumele rosii precum sfecla rosie, ridichea rosie si ridichile contin antociani si carotenoizi, capabili sa intareasca capilarele fragile si sa ajute in afectiunile vaselor de sange. Bogate in vitamina C , permit o buna absorbtie a fierului si au proprietati antioxidante.
Albastru violet
Vinetele, morcovii mov, broccoli mov si ceapa protejeaza vederea si ajuta la prevenirea bolilor tractului urinar. Sunt bogate in proantocianidine, antocianidine si resveratrol si pentru aceasta ajuta sistemul imunitar si scad nivelul de colesterol rau .
Galben-portocaliu
Legumele precum morcovii, ardeii si dovleacul protejeaza impotriva cancerului si a bolilor de inima si sunt utile pentru mentinerea sanatatii membranelor mucoase si a ochilor, datorita betacarotenului pe care il contin si care este transformat de organism in vitamina A. De asemenea, contracareaza imbatranirea celulara si ajuta vederea.
Alb
Legumele albe precum feniculul, napii, conopida si usturoiul contin multe substante benefice, inclusiv alicina, capabile sa scada colesterolul . De asemenea, ajuta la prevenirea tumorilor de stomac si a bolilor de inima, iar unele dintre ele au o cantitate buna de potasiu.
Mic dejun echilibrat: 5 idei pentru a-ti incepe ziua mai bine
Tocmai am vazut cat de multe legume sunt capabile sa aduca beneficii organismului. Desigur, pentru a profita de toate proprietatile, trebuie sa le consumati proaspete sau bine conservate. Puteti incerca sa creati o gradina de legume personala pe terasa sau balcon ; in acest fel vei avea mereu la dispozitie legume proaspete si de sezon.
Daca nu ai o pasiune pentru legume, cu siguranta iti va fi greu sa incepi sa le incorporezi in alimentatie. Trebuie sa stii ca legumele sunt foarte versatile si le poti manca in diferite moduri. De exemplu, va puteti prepara niste smoothie-uri pentru o gustare sau micul dejun si deja cu acestea veti avea primul aport de nutrienti. Pe timpul verii te vei simti revigorat si revigorat de o bautura buna cu castraveti, telina si fenicul. Sucurile sunt de asemenea excelente; daca nu ai timp sa il prepari acasa, poti incerca cateva produse bio si sanatoase.
Pentru a experimenta arome noi, amestecati ierburi aromatice si condimente cu legume. Dovleacul merge bine cu cuisoare, scortisoara si nucsoara. Puteti adauga susan sau curry la o garnitura de vinete si piureul de conopida va avea mai multa aroma cu un strop de chimen sau ardei iute.
In cele din urma, amintiti-va ca este mult mai bine sa mancati legume la inceputul meselor . Acest lucru este din diverse motive; prima este ca micronutrientii sunt absorbiti mai bine pe stomacul gol. A doua se refera la satietate; daca gustati o garnitura frumoasa de legume inainte de paste veti vedea ca nici dupa cateva ore de la pranz nu veti simti o foame vorace. Legumele, atunci, dupa cum am mentionat deja, ajuta la digerare si la reducerea umflaturilor; de asemenea, incetinesc varfurile glicemice si din acest motiv sunt foarte utile pentru cei care sufera de anumite patologii.
Legumele sunt alimente esentiale intr-o dieta sanatoasa. Incepeti sa mancati legume in timpul meselor si veti vedea ca beneficiile si bunatatile sale va vor cuceri.