De ce ai nevoie de magneziu
Magneziul joaca multe roluri importante in organism. Este, de asemenea, unul dintre micronutrientii in care suntem cei mai deficienti, estimandu-se ca 80% dintre adultii americani au un anumit nivel de deficienta.
O deficienta de magneziu poate duce la mai multe simptome tulburatoare, de la oboseala si dureri musculare la insomnie si anxietate. Multi adulti se confrunta cu efecte secundare ale continutului scazut de magneziu si nici macar nu isi dau seama.
Aveti un deficit de magneziu?
Deoarece magneziul joaca un rol in peste 300 de reactii biochimice in organism, o deficienta poate duce la simptome grave si vizibile. Unele dintre cele mai frecvente includ:
Simptome circulatorii
Un deficit de magneziu, daca persista suficient de mult si este suficient de sever, poate contribui la hipertensiune (hipertensiune arteriala) si boli cardiovasculare. In unele cazuri, poate fi legata de preeclampsie (complicatia sarcinii care provoaca tensiune arteriala crescuta) sau eclampsie (debutul convulsiilor la o femeie insarcinata).
Simptome ale sistemului nervos
Un deficit de magneziu poate provoca simptome tulburatoare in creier si in sistemul nervos. Aceste simptome pot include:
– Probleme cu somnul
– Migrene
– Modificari ale dispozitiei
– Oboseala
– Sindromul picioarelor nelinistite
Simptome ale sistemului imunitar
Nivelurile scazute de magneziu pot contribui la infectii bacteriene recurente sau infectii fungice, care pot fi consecinta unui sistem imunitar deprimat. De asemenea, este posibil sa aveti risc de aparitie a cariilor dentare.
Beneficiile unei diete bogate in magneziu
Pe de alta parte, o dieta bogata in magneziu poate avea o serie de beneficii. Unele dintre cele mai notabile includ:
Mai multa energie
Magneziul ajuta la cresterea nivelului de energie si la combaterea oboselii prin activarea ATP, care alimenteaza activitatea celulara din corp.
Amelioreaza anxietatea
Magneziul joaca un rol important in functia GABA, care ajuta la producerea serotoninei. Serotonina este unul dintre hormonii tai ,,fericiti” care promoveaza relaxarea. Acest lucru explica de ce unele persoane cu deficit de magneziu se lupta cu insomnie sau anxietate.
Ajuta digestia
Magneziul va ajuta muschii sa se relaxeze in tractul digestiv si ajuta la miscarea scaunului prin intestine. Deficientele de magneziu pot duce la constipatie, astfel incat cresterea nivelului dvs. poate usura disconfortul gastro-intestinal.
Amelioreaza durerile si durerile
Magneziul joaca, de asemenea, un rol in contractiile musculare. Cand aveti un deficit de magneziu, este posibil sa aveti crampe sau spasme. A avea un magneziu adecvat va poate ajuta sa va relaxati muschii si sa reduceti crampele si slabiciunea.
Iti alimenteaza inima
Magneziul este esential pentru sanatatea cardiovasculara. Exista mai mult magneziu in inima decat oriunde in corp. Functioneaza simbiotic cu calciu pentru a sustine o tensiune arteriala sanatoasa si pentru a preveni hipertensiunea in corpul dumneavoastra.
Surse naturale de magneziu
In timp ce exista multe suplimente de magneziu disponibile pe piata, multi oameni pot obtine magneziu adecvat printr-o dieta sanatoasa. Incorporand unele dintre urmatoarele alimente bogate in magneziu in dieta dvs., va puteti umple nivelul si va puteti bucura de mai multa energie, mai putina durere si functii corporale imbunatatite.
Avocado
Avocado poate fi clasificat ca un fruct sau o leguma, dar in ambele moduri ambaleaza un pumn nutritional serios. Aceste mici coji umile contin 15% din aportul zilnic recomandat (CDI) de magneziu, plus ca sunt incarcate cu grasimi sanatoase pentru inima, potasiu si fibre.
Nuci
Nucile lucreaza, de asemenea, pentru a furniza atat grasimi sanatoase pentru inima, cat si magneziu. Migdalele, caju si nucile de Brazilia au cea mai mare cantitate de magneziu, cu aproximativ 20% din CDI intr-o portie de o uncie.
Leguminoase
Aceasta familie de alimente nutritive – care include soia, arahide, mazare, naut, fasole si linte – sunt incarcate cu magneziu. De fapt, o ceasca de fasole neagra gatita contine aproape o treime din CDI.
Verzi cu frunze
Ingredientele de baza ale salatei dvs., in special spanacul, va pot oferi o mare parte din magneziu pentru ziua respectiva. O ceasca de spanac produce o treime din CDI. O salata de spanac garnisita cu naut gatit la pranz ar putea sa va ofere jumatate din magneziu pentru o zi sau mai mult.
Ciocolata neagra
Pentru voi, cei care iubiti ciocolata, iata un motiv de sarbatoare: ciocolata neagra nu numai ca este incarcata cu antioxidanti, ci si o sursa buna de magneziu (aproximativ 15% pentru cateva patrate).
Retineti ca acesta este inca un tratament care trebuie savurat cu moderare. Ramaneti la o portie in loc de o bara intreaga. Magneziul indeplineste mai multe functii vitale pe tot corpul. Daca va simtiti obosit, stresat, anxios sau aveti probleme cu somnul, acestea ar putea fi semne de avertizare ale unei deficiente.