Uneori, fiecare dintre noi simte nevoia de a opri timpul și de a încetini astfel firescul proces al îmbătrânirii. Din păcate, acest lucru nu este posibil și nici cercetătorii nu au găsit încă elixirul tinereții. Dar, din fericire, există o serie de alimente care previn îmbătrânirea, alimente care contracarează efectele negative pe care îmbătrânirea le are asupra corpului nostru. În acest articol vei află care sunt aceste alimente care previn îmbătrânirea.
Pentru început, trebuie să știi că aceste alimente nu te vor face mai tânăr, precum nici nu îți vor opri înaintarea în vârstă. În schimb, ele îți pot îmbunătăți starea generală de sănătate și îți vor oferi un plus de vitalitate, protejându-te, de asemenea, de diferite afecțiuni și boli. Astfel, viața ta va fi mai lungă și mai sănătoasă. Să vedem, așadar, care sunt aceste alimente care previn îmbătrânirea.
Un prim aliment sunt fructele de pădure (coacăze, zmeură, afine, căpșuni)
Acestea sunt extrem de bogate în antioxidanți, cum ar fi flavonoizi și antociani, care contribuie la sănătatea celulelor și previn apariția a diferite boli. În special antocianii, găsiți în cantități mari în mure, se consideră că protejează corpul împotriva apariției cancerului și a diabetului. Apoi, antioxidanții, întâlniți în cantități mai mari, în special în fructele de pădure mai închise la culoare, tind să asigure cele mai bune beneficii împotriva procesului de îmbătrânire.
Conform unor studii, coacăzele pot chiar să încetinească sau să stopeze procesul de degenerare neurologică, să îmbunătățească memoria, să limiteze apariția celulelor canceroase și să reducă inflamațiile. Și că și un bonus, acestea sunt ideale pentru sănătatea tractului urinar. Fructele de pădure sunt, în plus, și o importantă sursă de vitamine, în special vitamina C, care este benefică pentru piele. Vitamina C ajută la repararea țesuturilor deteriorate ale organismului și se consideră că poate preveni cancerul de piele.
Ciocolata neagră se află și ea pe lista de alimente care previn îmbătrânirea
Majoritatea semnelor vizibile de pielii îmbătrânire pot fi observate pe pielea noastră. De exemplu, expunerea la razele ultraviolete îmbătrânește cel mai rapid pielea. Dar știai că prin consumul de ciocolată neagră pielea ta este protejată împotriva efectelor negative pe care le pot avea razele ultraviolete asupra pielii tale? Boabele de cacao, din care este făcută ciocolată, au un conținut mai bogat de antioxidanți decât oricare alt aliment. Iar acest conținut bogat de antioxidanți contribuie la reducerea inflamațiilor pielii, că urmare a expunerii acesteia la razele ultraviolete.
Mai mult decât atât, mâncând ciocolată neagră duci la creșterea circulației sângelui în piele și duci la îmbunătățirea procesului de reținere a apei, care poate reduce apariția ridurilor și, astfel, să te facă să pari mai tânăr/ă.
Așadar, să vedem și alte alimente care previn îmbătrânirea.
Un astfel de aliment este fasolea
Pentru că fasolea are atât de multe beneficii asupra sănătății noastre, aceasta este denumită uneori, chiar super aliment. Super alimentele sunt adevărate surse de vitamine și minerale. Ele contribuie la îndepărtarea diferitelor boli și afecțiuni. Spre exemplu, consumul de fasole este benefic pentru inimă. Fasolea și-a făcut o reputație rea, de aliment care poate provoca gaze, dar adevărul este că acest aliment este o adevărată capsulă dietetică. Fasolea este o sursă excelentă de proteine cu un conținut scăzut de grăsime, în special pentru cei ce nu consumă carne.
De asemenea, fasolea conține fibre, care pot ajuta la scăderea colesterolului, este bogată în antioxidanți și conține multe vitamine și minerale, dintre care cele mai importante sunt fierul, vitamina B și potasiul. În plus, unele tipuri de fasole, cum este, spre exemplu, fasolea verde, conțin inhibitori de protează și genisteină, care se consideră că protejează împotriva apariției cancerului.
Studiile arată că persoanele care au avut un nivel mai ridicat de inhibitori de protează și genisteină, au reprezentat și cel mai mic procent al persoanelor suferinde de cancer la sân sau la prostată.
Pe lista de alimente care previn îmbătrânirea se numără și peștele
Studiile arată că persoanele ce mănâncă pește trăiesc mai mult. Conform studiilor, persoanele care au mâncat pește de două sau trei ori pe săptămână au cunoscut o rată a mortalității mai mică cu 40% decât persoanele care nu au consumat pește la fel de regulat sau chiar deloc. De asemenea, s-a demonstrat că în cazul atacurilor de inimă, procentajul celor care nu au murit din această cauză și care au consumat mult pește de-a lungul vieții este de 29%.
Peștele este și o sursă importantă de proteine și, spre deosebire de alte tipuri de carne, are un conținut scăzut de grăsimi saturate. Pentru a nu suferi de probleme cu inima, medicii recomandă consumul de pește de cel puțin două ori pe săptămână.
Fructele cu coajă lemnoasă (nuci, alune) sunt și ele incluse pe această listă de alimente care previn îmbătrânirea
Ele sunt cunoscute pentru cantitatea mare de proteine pe care o oferă corpului nostru, odată ce sunt consumate. Dar acesta nu este singurul beneficiu pe care consumul de fructe cu coajă lemnoasă ni-l aduce. Indiferent de tipul lor, aceste fructe sunt o sursă bogată de grăsimi nesaturate. La fel ca și peștele, aceste fructe conțin acizi grași omega 3, care sunt foarte benefici pentru sănătatea inimii. De asemenea, aceste fructe sunt și o sursă bogată de vitamine și minerale, dintre care cele mai importante sunt potasiul, care ajută la încetinirea presiunii sângelui, vitamina E, care ajută la prevenirea deteriorării celulelor și calciu, care menține puterea oaselor.
Alimentele care previn îmbătrânirea, nu aveau cum să lipsească legumele
La fel ca și fructele, și legumele reprezintă o sursă bogată de antioxidanți, care ajută la combaterea radicalilor liberi și la încetinirea procesului de îmbătrânire. Legumele cu cel mai bogat conținut de antioxidanți sunt cele verzi și cu frunze, cum sunt spanacul sau varza. Doi antioxidanți ce pot fi găsiți în aceste legume sunt luteina și zeaxantina, care, pe lângă alte beneficii, sunt cunoscute pentru faptul că protejează împotriva efectelor negative date de expunerea la razele ultraviolete. De asemenea, legumele sunt și o sursă bogată de vitamine și minerale, incluzând aici vitaminele A, E, C și K. Ele sunt extrem de benefice pentru sistemul imunitar, ajutând corpul să se protejeze singur împotriva bolilor și a afecțiunilor.
Studiile arată că o dietă bazată, în principal, pe legume, ajută la prevenirea afecțiunilor cardiovasculare, la încetinirea presiunii sângelui și, după producerea unui atac cardiovascular, la scăderea colesterolului și la desfundarea arterelor. Consumul regulat de legume, la fel ca și cel de fructe, poate chiar să reducă riscul apariției cancerului de colon sau de stomac cu până 25%.
Cerealele integrale poartă și ele titulatura de alimente care previn îmbătrânirea
Este binecunoscut faptul că consumul regulat de cereale integrale este benefic pentru sistemul digestiv, datorită tuturor fibrelor conținute, care contribuie la eliminarea substanțelor nedorite, cum ar fi colesterolul și grăsimile. De asemenea, fibrele țin sub control apetitul și păstrează la o limită inferioară nivelul de zahăr din sânge. Dar o dietă bogată în cereale integrale, cum ar fi ovăzul, grâul și orezul brun, are și alte beneficii anti-îmbătrânire, având în vedere că aceste cereale sunt bogate în vitamine și minerale.
De asemenea, s-a făcut o legătură între consumul regulat de cereale integrale și un risc redus de a suferi de afecțiuni ale inimii, accident vascular cerebral și diabet. Însă pentru a te putea bucura de toate aceste beneficii, trebuie să te asiguri că cerealele integrale pe care le consumi nu sunt rafinate, deoarece în urma procesului de rafinare sunt distruse multe vitamine și minerale esențiale, care aduc atât de multe avantaje.
Un alt aliment ce poate fi inclus pe lista de alimente care previn îmbătrânirea este avocado
Avocado este un fruct renumit în ceea ce privește proprietățile sale anti-îmbătrânire. Acest fruct este o bogată sursă de vitamina E și potasiu, precum și de grăsimi monosaturate și antioxidanți. S-a demonstrat că vitaminele și mineralele pe care avocadoul le conține reduc colesterolul, îmbunătățesc sănătatea pielii și încetinesc presiunea sângelui. Avocadoul este, de asemenea, bogat în folați (cunoscuți și sub denumirea de acid folic sau vitamina B).
Se consideră că folații au o legătură importantă în ceea ce privește prevenirea atacurilor de inimă și reducerea riscului de a face osteoporoză. Avocadoul conține și acid oleic, o grăsime monosaturată care s-a demonstrat că scade colesterolul rău și protejează împotriva cheagurilor de sânge.
Usturoiul
Usturoiul este cunoscut drept un aliment sănătos și gustos, care oferă beneficii fie că este mâncat gol, fie ca umplutură în diferite feluri de mâncare. Printre beneficiile sale anti-îmbătrânire se numără reducerea colesterolului și a presiunii din sânge, reducerea inflamațiilor și protejarea și menținerea sănătății celulelor. Probabil unul dintre cele mai mari beneficii date de consumul de usturoi este acela că presupune o modalitate naturală de a ne stimula sistemul imunitar.
Usturoiul a fost utilizat timp de secole întregi, în medicina tradițională, pentru a ajuta la prevenirea și combaterea infecțiilor, iar studiile arată că acesta este un aliment cu proprietăți antivirale și antibacteriene. În plus, s-a demonstrat că consumul de usturoi se află în strânsă legătură cu reducerea apariției și răspândirii de celule cancerigene. De asemenea, multe studii arată că cu cât o persoană mănâncă mai mult usturoi – fie el gătit sau crud – cu atât aceste persoane își reduc riscul de a suferi de cancer intestinal sau la stomac. Mai mult decât atât, s-a demonstrat că consumul de usturoi are un rol important și în ceea ce privește riscul redus de a face cancer la sân sau la pancreas.
Măslinele
De asemenea, uleiul de măsline oferă și el beneficii anti-îmbătrânire, aflându-se pe lista de alimente care previn îmbătrânirea. Acum patru decenii, cercetătorii au ajuns la concluzia că grăsimile monosaturate din uleiul de măsline sunt în mare parte responsabile pentru riscul redus de a face cancer sau de a avea unele afecțiuni ale inimii. Uleiul de măsline conține polifenoli, niște antioxidanți puternici care previn apariția diferitelor boli specifice înaintării în vârstă.
Vinul roșu
Nu în ultimul rând, pe această listă de alimente care previn îmbătrânirea se află și vinul roșu. Probabil ai auzit și tu că consumul unui pahar de vin roșu pe zi este benefic pentru sănătatea inimii. Ei bine, acest lucru este adevărat. Antioxidanții și nutrienții din vinul roșu pot ajuta la prevenirea afecțiunilor inimii, protejând arterele și căptușeala vaselor de sânge.
Cea mai cunoscută componentă anti-îmbătrânire din vinul roșu este un antioxidant, cunoscut sub numele de resveratrol. Studiile arată că acest antioxidant contribuie la prevenirea formării cheagurilor de sânge, reduce riscul de a face cancer, diminuează inflamațiile și scade colesterolul rău. Resveratrolul poate fi obținut și prin consumul de struguri și a sucului de struguri
Așadar, citind cele patru părți ale acestui articol ai putut afla o mare varietate de alimente care previn îmbătrânirea și din care poți alege după bunul plac. Tu care dintre aceste alimente le consumi cel mai des?