Deshidratarea reprezintă situaţia prin care organismul pierde apă şi săruri esenţiale pentru funcţionarea normală a acestuia. Ea apare atunci când corpul elimină mai multe lichide decât îşi aduce prin ceea ce mănâncă şi bea. Eliminarea se produce prin mai multe căi: urină, transpiraţie, scaun, vărsături, etc. Pierderea apare în cadrul anumitor boli, însă şi atunci când este vreme uscată şi caldă, când nu se bea suficientă apă. Hidratarea, mai poate apărea, atunci când se utilizarea de medicamente care cresc eliminarea de urină.
Activitatea fizică intensă, febra ridicată, transpiraţiile abundente, diareea prelungită şi diareea sunt cauzele cele mai comune ale deshidratării. Alcoolul, medicamentele şi cafeina cresc eliminările de lichide şi determină implicit deshidratarea.
Cauze ale reducerii aportului de lichide:
- Urinare excesivă;
- Apetit scăzut datorită unei boli acute;
- Infecții sau inflamaţii ale faringelui;
- Greţuri;
- Inflamaţii ale gurii, produse infecții sau deficienţe de vitamine;
- Ochii sunt adânciţi în orbite;
- Pielea este mai puţin elastică şi devine mai palidă;
- Lipsă de energie şi forţă;
- Creşterea frecvenţei pulsului şi a respiraţiei.
Dacă simptomele sunt mai severe, atunci este necesar să apelați la medic. Faceţi acest lucru în următoarele situaţii:
- Copilul are mai puţin de trei luni şi are febră prelungită, peste 37,8 grade Celsius;
- Copilul are peste trei luni, face febră prelungită, peste 38.9 grade Celsius;
- Simptomele deshidratării descrise mai sus se accentuează;
- Stare de ameţeală, sete excesivă sau chiar apatie prelungită;
- Scăderea cantităţii de urină/24 ore sau lipsa urinării în intervale mai lungi de timp, între 7 şi 8 ore;
- O persoană care se alimentează normal şi utilizează diuretice zilnic, însă pierde în greutate peste 2,5 şi 3 kilograme pe săptămână.
Tratament
Creşterea aportului de lichide şi înlocuirea sărurilor pierdute sunt, de regulă, suficiente pentru a trata deshidratarea moderată sau uşoară. Beţi mai multă apă pierdută ca de obicei şi adăugaţi puţină sare când cunoaşteţi gradul deshidratării. Adaosul de sodiu din sare va „fura” apa din ţesuturi şi o va duce în locul unde sodiul este mai concentrat. Un copil care vomită trebuie să sugă 1-2 linguriţe de lichid la fiecare 10 minute.
Cei sub un an sau care nu vomită trebuie să primească o linguriţă de lichid la fiecare 20 de minute, iar cei de peste un an, la fiecare 30 de minute. Mama trebuie să ţină o evidenţă clară o frecvenţă clar a diareei şi a vărsăturilor. Copii mai mari şi adulţii se pot întoarce la activităţile zilnice şi la dieta obişnuită în ziua următoare celei în care au încetat sa mai vomite şi să mai aibă diaree. Alimentaţia trebuie introdusă progresiv iar în primele 72 de ore de la dispariţia simptomelor nu consumaşi alimente de tipul îngheţatei, laptelui, untului şi brânzei.
Metode de prevenire a deshidratării:
- Beţi apă din abundenţă între mese;
- Consumaţi mult mai multă supă;
- Ţineţi lângă dumneavoastră când lucraţi sau când vă relaxaţi, un recipient cu apă şi folosiţi-l cât de des;
În afara situaţiei în care să aveţi o boală care să contraindice aportul mare de apă, indicele cel mai fidel al unui aport suficient de apă este culoarea urinei: dacă este clară, ca apa, sunteţi bine hidratat. Dacă este galben închis, concentrată, înseamnă că beţi o cantitate insuficientă de apă.
Potoliţi-vă setea şi preveniţi deshidratarea!