Omul, mereu prin alimentatie, a incercat sa-si imbunatateasca performantele fizice si de multe ori si in domeniul activitatilor sportive desfasurate in domeniul amatorilor.
Astazi, mai mult ca niciodata, alimentatia joaca un rol central in viata noastra, mass-media si reteaua joaca un rol important in diseminare, oferind si o multime de sfaturi bune care ne pot ajuta in educatia alimentara de calitate. Atentie insa, in spatele fiecarei diete trebuie sa existe un specialist care sa stie sa ne sfatuiasca o dieta facuta pe masura pentru noi, sa nu improvizam in diete „do it yourself” care nu pot decat sa ne faca rau si sa ne creeze deficiente si pagube ireparabile!
In general, putem spune ca o alimentatie corecta este cea care in fiecare zi asigura organismului nostru energia si nutrientii de care are nevoie pentru a-si indeplini toate functiile in cel mai bun mod posibil in cantitatile si proportiile adecvate varstei si stilului de viata.
Pentru a functiona optim avem nevoie de o alimentatie adecvata: de fapt, in orice tip de activitate fizica, de la sport intens la activitate de amatori pana la activitati competitive si profesionale, alimentatia trebuie sa raspunda nevoilor nutritionale ale organismului si sa fie proportionala cu tipul de activitate desfasurata.
Dieta mediteraneana este modelul alimentar care raspunde cel mai bine nevoilor nutritionale ale sportivilor.
Pentru a stabili o dieta in stil mediteranean, sa ne ghidam dupa Piramida Alimentara: la baza gasim alimentele pe care le putem consuma in fiecare zi si in cantitati mai mari, in timp ce in varf se afla alimentele pe care trebuie sa le consumam in mai multe. moderare.
Regula care se aplica intotdeauna este sa variem adesea alimentele pe care le consumam pentru a evita deficientele nutritionale pentru a ne mentine mereu in forma si sanatosi , dar mai ales, in fiecare zi sa ne obisnuim sa mancam mai multe fructe si legume de sezon … sa ne distram cu culori. si combinatii! 😉
Foarte importante sunt apa , vitaminele si sarurile minerale, precum sodiul, potasiul si magneziul care sunt consumate in timpul eforturilor intense si, prin urmare, trebuie recuperate.
Cei care practica sport de amatori, antrenandu-se de doua-trei ori pe saptamana si nu mai mult de cateva ore pe sesiune de lucru, nu au nevoie sa-si imbogateasca dieta cu suplimente.
Apa , apa foarte obisnuita, inainte, in timpul si dupa sedinta de lucru. Daca te antrenezi de doua sau trei ori pe saptamana, ca marea majoritate a sportivilor amatori, nu este necesara suplimentarea. Apa si mineralele pierdute prin transpiratie vor fi recuperate cu o alimentatie echilibrata bogata in fructe si legume. Dar niciodata sa nu te bazezi singur pe sentimentul de sete: cand il percepi, este deja prea tarziu!
Pentru a evita deshidratarea, este bine sa incepeti sa beti cel putin jumatate de litru la temperatura camerei din cele doua ore premergatoare antrenamentului si apoi sa continuati sa faceti acest lucru in inghitituri mici si la intervale regulate de aproximativ treizeci de minute in timpul efortului.