Stapanirea unui gadget nou, obtinerea unui nou loc de munca, mutarea intr-un alt oras, inceperea unei noi relatii… Gandurile la astfel de schimbari ne fac sa ne ingrijoram si, uneori, sa dam nastere unei adevarate panici, ceea ce poate fi un semn de neofobie si poate avea un impact negativ semnificativ asupra vietii. Care este motivul unei astfel de frici si cum sa o depasim, veti afla daca va veti face timp sa cititi acest articol.
Conceptul de neofobie si impactul acesteia asupra vietii
Neofobia este o frica de tot ce este nou, o teama irationala de schimbare, de situatii, oameni, idei sau locuri noi. Pe de o parte, omul este o creatura a obisnuintei. El poate locui in aceeasi casa timp de zeci de ani, poate avea acelasi loc de munca, poate conduce aceeasi masina si chiar poate manca aceeasi masa in fiecare vineri seara. Pe de alta parte, este in natura umana sa caute aventura. Asteptam cu nerabdare promotiile si vacantele pentru a vizita o alta tara, straduindu-ne in mod constant sa dobandim cunostinte si noi realizari.
Neofobia provoaca o persoana. Intr-o forma usoara, nu provoaca disconfort, intr-o forma severa, devine o problema reala si limiteaza viata. Daca o persoana se simte confortabil in circumstantele actuale si nu se straduieste sa faca schimbari drastice, acest lucru nu inseamna ca sufera de neofobie. Trebuie sa va ganditi la problema in cazul in care acesta ia o decizie constienta de a nu iesi in evidenta ; refuza sa incerce noi locuri de cazare sau evita oportunitatea de a-si face noi prieteni; respinge ideile si produsele inovatoare, agatandu-se cu disperare de cele vechi.
Neofobia are un impact serios asupra vietii de zi cu zi. Este usor sa ramai blocat intr-o rutina, evitand provocarile care pot duce la dezvoltare personala sau la implinire sociala. Pentru a reusi sau a esua, trebuie sa iti asumi riscuri. Ambele rezultate sunt potential schimbatoare de viata, fortandu-va sa va adaptati la noi circumstante. Daca o persoana sufera de neofobie, ea poate simti ca beneficiile potentiale ale succesului nu depasesc socurile potentiale ale introducerii unui lucru nou.
Reactii neofobe
Teama de schimbare se poate manifesta sub forme care nu sunt evidente, dar care au un impact enorm asupra vietii. Este probabil ca neofobia sa afecteze negativ o persoana atunci cand aceasta:
- tolereaza o casnicie/relatie nefericita ;
- ramane intr-un loc de munca care nu ii aduce satisfactia emotionala si/sau financiara corespunzatoare;
- are un set de interese clar definite si le respinge pe celelalte;
- se imprieteneste doar cu anumite persoane si nu doreste sa faca noi cunostinte;
- are o lista limitata de locuri in care ii place sa fie si nu se abate de la ea;
- refuza oportunitati care pot fi benefice;
- se irita si devine defensiv atunci cand cineva ii sugereaza sa isi reconsidere sau sa isi schimbe viata.
Cedand in fata fricii de nou, o persoana rateaza multe sanse care pot imbunatati semnificativ calitatea vietii. In forma moderata sau severa, neofobia se poate manifesta dupa cum urmeaza:
- Ideofobia este frica de idei noi, care opreste progresul si poate duce la dezastru, deoarece ideile si modurile noi de a gandi o situatie sunt esentiale pentru succes.
- Tehnofobia – teama sau antipatia fata de tehnologiile avansate, fata de noile dispozitive. Se estimeaza ca o treime din populatie sufera de tehnofobie, iar persoanele in varsta sunt deosebit de sensibile la aceasta teama.
- Epistemofobia este o teama irationala de cunostinte noi sau de informatii necunoscute.
- Neofobia alimentara. Apare adesea la copiii mici. Persoanele mofturoase care refuza alimentele necunoscute pot suferi de fapt de neofobie alimentara.
- Futurofobia este o teama de viitor care provoaca anxietate si nervozitate.
- Ergasiofobia este o teama anormala de munca sau de cautarea ei, evitarea activitatilor noi.
- Antropofobia (frica de oameni), care se manifesta ca o teama de noi cunostinte, contacte sociale.
In plus fata de subspeciile de neofobie enumerate mai sus, frica se poate manifesta sub forma unei rezistente dureroase la noile culturi ale tinerilor, la vaccinuri si vaccinari, la schimbari in limba etc.
Motive pentru aparitia neofobiei
Diferiti factori contribuie la dezvoltarea neofobiei, inclusiv ereditatea, influenta culturala si evenimentele traumatice din trecut. Persoanele care au rude apropiate cu neofobie au de trei ori mai multe sanse de a suferi de aceasta decat cele care nu au un istoric familial similar. In plus, se pot distinge urmatoarele motive pentru dezvoltarea neofobiei:
- Anxietatea fata de necunoscut. Chiar daca o persoana este obosita de situatia actuala sau a depasit-o, este de inteles si sigura pentru ea, obstacolele familiare sunt depasite relativ usor. Orice situatie noua comporta un potential de disconfort. Prin urmare, creierul genereaza in mod activ cele mai rele scenarii si “ce-ar fi daca” deranjante, in incercarea de a se feri de probleme si de a mentine persoana in siguranta.
- Frica de infrangere. Aceasta teama este strans legata de sentimentul de rusine. Sentimentul unei persoane ca in interiorul sau exista defecte care pot duce la esec in fata altor persoane imobilizeaza si taie din fasa dorinta de a stapani lucruri noi. Dorinta de a evita sentimentul rusinos al esecului alimenteaza neofobia.
- Frica de succes. La dezvoltarea neofobiei contribuie, de asemenea, ingrijorarea cu privire la modul in care succesul intr-un nou demers va schimba viata, va afecta prieteniile si sentimentul de sine al persoanei. Teama este resimtita cu precadere de cei care, in copilarie, au fost inspirati de ideea ca este periculos sa te deosebesti de ceilalti si sa fii special. Astfel de oameni sunt chinuiti de o intrebare interna: “Daca reusesc sa devin o” persoana noua “, ce se intampla daca vechii mei prieteni ma parasesc, ma condamna sau devin gelosi?”
- Frica de moarte. Desi aceasta este o reactie inconstienta, o persoana poate fi influentata de schimbarile mari, deoarece acestea aduc in discutie ideea ca viata este finita. Fiind in rutina obisnuita, pierdem din vedere trecerea timpului, iar schimbarea da de gandit, ceea ce duce la constientizarea faptului ca moartea este inevitabila. Acest fapt provoaca teama si lipsa dorintei de a schimba ceva.
- Autocondamnarea. Indecizia in fata oricarei schimbari, chiar si a celor pozitive, este normala, dar daca o persoana nu intelege acest lucru, poate interpreta ezitarea sa ca fiind slabiciune sau lasitate. Astfel, vinovatia si autoculpabilizarea sunt capcana, intunecand dorinta de a incerca lucruri noi.
- Frica de evaluare. Daca cineva planuieste schimbari netraditionale, cum ar fi renuntarea la un loc de munca pentru a avea mai mult timp liber sau mutarea intr-un apartament mai mic, poate deveni nelinistit de faptul ca ceilalti oameni il vor vedea ca pe un ciudat sau un vagabond, il vor judeca sau vor considera actiunile sale ca fiind “gresite”.
In loc sa experimenteze un sentiment de anticipare fericita a schimbarii, o persoana care sufera de neofobie se simte imobilizata de un flux de temeri. Vestea buna este ca orice frica poate fi depasita. Vom vorbi despre cum sa depasim neofobia putin mai tarziu in acest articol.
Simptomele neofobiei
Neofobia se incadreaza in categoria tulburarilor de anxietate, astfel incat atunci cand este expusa la factori declansatori, o persoana poate experimenta oricare (daca nu toate) dintre urmatoarele simptome fizice si/sau psihologice:
- transpiratie; frisoane; bufeuri sau frisoane;
- dificultati de respiratie, senzatie de sufocare, dificultati de respiratie;
- cardiopalmare; dureri in piept; senzatie de fluturi in stomac;
- greata, gura uscata; dureri de cap, ameteli, tinitus, confuzie;
- slabiciune; amorteala sau furnicaturi in corp;
- teama de a pierde controlul; teama de lesin;
- sentimente de vinovatie , rusine, deznadejde; tristete, sentiment de deznadejde;
- dificultati de concentrare ; furie, iritabilitate, schimbari de dispozitie.
O persoana care se confrunta cu aceste simptome face adesea eforturi mari pentru a evita situatia fobica. Acest lucru duce la oportunitati ratate, la o calitate scazuta a vietii si a bunastarii mentale, ceea ce poate duce in cele din urma la depresie. De aceea, este necesar sa invatam cum sa depasim neofobia.
Cum sa depasesti neofobia
Cu siguranta ca fiecare dintre voi se straduieste sa traiasca o viata plina si fericita. Schimbarea este o conditie necesara pentru atingerea acestui obiectiv. Va oferim mai multe modalitati de a va ajuta sa invingeti neofobia si sa initiati schimbarea:
- Dezvoltati-va autocompatimirea. Teama de schimbare este naturala, normala si universala. Discutand gandurile tale cu un prieten bun iti va da ocazia sa realizezi ca nu esti slab sau defectuos. Asigurati-va ca persoana in care aveti incredere va recunoaste sentimentele si ca nu va judeca sau proiecteaza asupra dumneavoastra propriile griji. Impartasiti-va temerile cu cineva care este cu adevarat capabil sa va asculte si sa va inteleaga, care nu va tine o predica sau incearca sa rezolve problema peste noapte.
- Recunoasteti ca vechiul a fost frumos si ca noul poate fi dureros. Vechea viata a fost destul de buna daca v-ati agatat de ea atat de mult timp. Rezumati si multumiti pentru tot ceea ce ati realizat. Fiecare schimbare este o experienta dulce-amara, asa ca nu va asteptati sa evitati complet sentimentele de gol, regret, tristete si confuzie. Amintiti-va ca sentimentele rele se vor diminua in timp, mai ales pe masura ce incepeti sa primiti recompensele schimbarii.
- Concentrati-va pe viitor. O persoana se teme de schimbare pentru ca nu este capabila sa o controleze. Pentru a usura stresul, puteti cere persoanelor care au facut schimbari similare in viata lor sa va impartaseasca experientele lor sau cautati mai multe informatii despre schimbarile preconizate in carti, bloguri si asa mai departe. Desigur, este imposibil sa prezici viitorul cu o probabilitate de 100%, dar daca ai o idee cat mai clara despre cum pot evolua evenimentele, te vei simti mai putin vulnerabil.
- Fiti constienti. Abandonand vechiul si incorporand noul, conducerea pe pilot automat va va face viata mai grea. Ganditi-va la ceea ce faceti si, cel mai important, de ce. Cu alte cuvinte, formulati o intentie care sa va motiveze sa va schimbati.
- Nu va asteptati la perfectiune. Daca sunteti sigur ca o noua situatie de viata va rezolva in mod magic toate problemele, s-ar putea sa va confruntati cu dezamagirea imediat ce apar primele obstacole. Amintiti-va ca fiecare schimbare aduce noi provocari. Si in acest caz, comunicarea cu persoane care au trecut prin schimbari de viata similare va va fi de ajutor.
- Recunoasteti monstrul imaginar. Luati-va timp pentru introspectie: incercati sa va identificati rezistenta si sa determinati cauzele acesteia. Din punct de vedere psihologic, o persoana asociaza schimbarea cu pierderea, fie ca este vorba de nasterea unui copil, de o promovare sau de achizitionarea unui nou smartphone. De cele mai multe ori, teama este exagerata si nu are nimic de-a face cu consecintele reale ale schimbarii.
- Nu uitati lucrurile vechi favorite. Noutatea este descurajanta, asa ca uneori este bine sa va intoarceti la lucruri vechi si familiare. Sprijiniti-va cu ritualurile si obiceiurile preferate: bucurati-va de vizitarea unor locuri familiare, vizionati un film drag inimii dumneavoastra, gatiti mancarea preferata.
- Construiti-va o echipa de sprijin solida. Sprijinul unor oameni apropiati si intelegatori va ajuta sa suportati chiar si cele mai dramatice schimbari din viata. Inconjurati-va de cei care nu va vor lasa sa renuntati.
Trebuie recunoscut faptul ca orice inovatii si schimbari provoaca disconfort si va fac sa va simtiti nervosi. Este ceva natural. Sarcina ta este sa continui sa mergi inainte, lucrand cu starea ta interioara.
Viata este plina de posibilitati. Evitand noul, o persoana evita viata. Multe lucruri noi merita incercate, insa frica ii face pe unii oameni sa ramana blocati fara speranta in trecut. Daca suferiti de neofobie, amintiti-va ca toata lumea devine nervoasa atunci cand intalneste ceva nou si neobisnuit. Respirati adanc, nu va grabiti si sa stiti ca tot ce este nou va va ajuta sa va dezvoltati.
Prieteni, va dorim curaj si putere in depasirea temerilor, precum si flexibilitate si capacitatea de a accepta cu usurinta orice schimbare din viata dumneavoastra!