Consumul de pește este recomandat pentru a ne bucura de o stare bună de sănătate. Specialiștii în nutriție, dar și medicii, ne recomandă un consum de pește de cel puțin o dată pe săptămână, acesta fiind un aliment esențial pentru sănătate, oferind multiple beneficii pentru organism.
Peștele este o sursă excelentă de proteine esențiale pentru sănătatea organismului. Conținutul ridicat de acizi grași omega-3 contribuie la funcționarea normală a inimii și a sistemului nervos, fapt care scade riscul bolilor cardiovasculare, al hipertensiunii arteriale și a altor probleme de sănătate.
Peștele este, de asemenea, o sursă importantă de vitamine și minerale, cum ar fi vitamina D, fosfor și seleniu, ce joacă un rol esențial în sănătatea oaselor. Consumul regulat de pește poate ajuta la prevenirea multor boli cronice și la îmbunătățirea stării generale de sănătate.
Includerea peștelui în alimentația săptămânală poate scădea riscul de depresie și anxietate, datorită conținutului ridicat de acizi grași omega-3.
Sigur că este indicat să consumi o varietate de tipuri de pește, cum ar fi somon, sardine, ton, pentru a obține cât mai multe beneficii. Se recomandă să se consume cel puțin 1 porție de pește pe săptămână, dar cere sfatul unui specialist indiferent că ai sau nu probleme de sănătate, pentru a beneficia de o dietă cât mai sănătoasă.
Dacă îți este greu uneori să prepari o rețetă de pește, consumă ton Rio mare, renumit la nivel mondial pentru suculența și gustul inconfundabil al tonului, dar și combinațiilor sănătoase de legume pe care le poți consuma ca atare sau adăugate în preparatele cu paste, orez, legume, somon.
Iată una dintre cele mai ușoare și rapide rețete cu pește pe care o poți pregăti în doar 10 minute, dar al cărui gust va rămâne pentru ore întregi.
- Somon cu legume la cuptor. Încearcă această rețetă cu somon proaspăt, dar nu este obligatoriu. Poți folosi și acel somon pe care-l găsim la caserolă, în congelatoarele magazinelor.
- Ingrediente pentru 4 porții:
- 4 bucăți file de somon
- o conservă de ton Rio mare cu fasole neagră (sau cu alte legume)
- 1 lingură de ulei de măsline
- 1 sfert de linguriță de sare
- 1 sfert de linguriță de piper
- porumb la conservă (este necesară scurgerea lichidului înainte de folosirea porumbului)
- ½ ceașcă dressing italian pentru salată
- 2 linguri de ceapă verde sau praz tocat mărunt
- 2 linguri de ardei roșu tocat mărunt
- lămâie sau lime (opțional)
Mod de preparare: Stropește ambele părți ale bucăților de file cu ulei de măsline și presară condimente după gust. Gătește aproape integral peștele la cuptor. Între timp adaugă toate celelalte ingrediente tocate (inclusiv conserva de ton) într-un bol pe care le adaugi peste peștele din cuptor. Mai lasă 3 minute până sucul combinației de legume se încorporează în bucățile de file. Servește cu bucăți de lămâie sau lime.
Este o rețetă pe care o poți prepara la cină pentru o seară delicioasă și relaxantă petrecută cu familia, dar și la prânz.
Așadar, consumul regulat de pește este o decizie foarte bună pe care o poți lua pentru starea ta de sănătate, în special dacă te confrunți cu problema unui surplus de kilograme sau cu anumite boli cronice. În această situație, consultă medicul tău pentru o dietă corespunzătoare diagnosticelor și stilului tău de viață.
Alege sănătatea! Alege să te bucuri de o viață cât mai frumoasă!