De-a lungul vieții, cu toții experimentăm diferite niveluri de evoluție. Așa cum ne dezvoltăm din punct de vedere fizic și creștem de la copilărie și până la bătrânețe, trecând prin etapa de pre-adolescență, adolescență, maturitate și apoi vârstă mijlocie, la fel se întâmplă și cu evoluția noastră personală, care înseamnă până la urmă viață spirituală. Evoluția noastră personală se află în strânsă legătură cu intelectul nostru. Încă de la naștere, intelectul nostru este ocupat cu strângerea de informații, cu gândirea, cu analiza și cu luarea deciziilor, însă pe fundal există întotdeauna o percepție intuitivă. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, avem posibilitatea de a atinge maturitatea emoțională și de a învăța să ne echilibrăm sentimentele cu rațiunea. Evoluția spirituală merge în paralel cu dezvoltarea minții și este deosebit de importantă pentru a ne bucura de vieți frumoase și împlinite. În absența evoluției spirituale, majoritatea persoanelor stagnează sau rămân blocate în situații nefericite.
Iată 4 pași pe care îi puteți pune în aplicare chiar din acest moment pentru a evolua spiritual, pentru a vă bucura de o viață spirituală bogată și de zile cu multă liniște, pace și armonie:
Eliminați dezordinea din casă
Primul pas este acela de a face loc în casă, de a scăpa de lucrurile pe care nu le mai folosiți și de a face o curățenie generală. Toate lucrurile de care nu mai aveți nevoie vă pot distrage și vă pot afecta mental și emoțional. Pe măsură ce eliminați dezordinea din spațiul fizic, veți scăpa și de dezordinea din minte. Este important să vă faceți timp în fiecare zi pentru a sta în deplină tăcere și în compania propriei persoane. Asta este cea mai simplă definiție a meditației. Începeți sau încheiați-vă ziua cu o meditație, lăsați-vă gândurile să vă treacă prin minte fără a le judeca și respirați profund. Meditația vă permite să vă relaxați și să fiți conectat la momentul prezent, ajutându-vă totodată să vă conectați cu propria intuiție, care este o altă formă de îndrumare spirituală. Vă puteți începe ziua cu o meditație de câteva minute, iar seara, înainte de culcare, puteți citi cărți de spiritualitate și puteți pune în aplicare eventualele exerciții de gândire pe care le veți găsi acolo. În timpul zilei și ori de câte ori vă confruntați cu stres, cu panică și cu anxietate, puteți încerca tehnica relaxării prin desenat.
Analizați-vă propriile crezuri și convingeri
Al doilea pas presupune să deveniți din ce în ce mai conștient cu privire la crezurile pe care le aveți. Convingerile pe care le nutriți pot avea legătură cu propria persoană sau cu persoanele din jur. Toate convingerile, crezurile, gândurile și emoțiile poartă o foarte mare încărcătură energetică cu care vă alimentați și pe care o transmiteți în întreaga lume. Tocmai din acest motiv, este important să vă analizați la rece propriile convingeri și să observați dacă nu cumva vă sabotează evoluția spirituală, sănătatea, fericirea și împlinirea. Pentru inspirație și motivație, puteți vizita o librărie de la universitate, puteți găsi cărți care vă învață cum să gândiți pozitiv și sănătos și cum să vă creați viața pe care v-o doriți. Dacă ați ajuns la concluzia că nutriți convingeri care vă fac rău, cu atât mai important este să citiți cărți de spiritualitate, să meditați, să ascultați podcasturi cu subiecte spirituale și să vă acordați puține momente în singurătate. De foarte multe ori, evoluția spirituală presupune să renunțăm la credințele pe care le-am nutrit toată viață și să ne dezvățăm de ceea ce am învățat. Doar că din punctul A, în care credem că nu suntem demni de prosperitate, de abundență și de fericire nu putem ajunge brusc în punctul Z, acolo unde ne așteaptă fericirea, împlinirea și abundența fizică. Pentru a face această trecere într-un mod organic, cărțile de spiritualitate pot fi de mare ajutor. Cu ajutorul lor, puteți explora idei noi și convingeri diferite. Când vă extindeți mintea pentru a permite noi idei, credințe și posibilități, vă creșteți oportunitatea de a trăi o viață minunată la care nici nu sperați.
Petreceți mai mult timp în natură
În cele din urmă, încercați să ieșiți mai des afară și să vă plimbați în natură, în parcuri și în păduri. Mulți dintre noi petrecem timpul închiși în case și în birouri, în fața ecranelor, neconectați la adevărata lume și la propriile noastre persoane. Este important să ne reconectăm cu natura pentru a ne putea reconecta cu noi înșine și pentru a afla ce ne poate aduce fericirea și ce putem face pentru a trăi viața pe care o visăm.