Sursa foto: https://unsplash.com/photos/Er3c9JVvUZM
Cand avem nevoie de un tratament care sa ne refaca dintii si sa ne permita sa zambim fara frica si fara complexe, trebuie sa ne gandim la implanturi si proteze dentare. Acest lucru ne va permite sa inlocuim dintii intr-un mod eficient si estetic. In clinicile dentare se pun proteze dentare ficse, pentru un rezultat precis si calitativ, dar nu se renunta nici la cele detasabile. Dar care este cea mai buna varianta?
Care sunt diferentele dintre cele doua?
Proteza dentara fixa
O proteza fixa, cunoscuta si sub denumirea de dinti ficsi, este una cimentata fie pe dinti, fie pe implanturi. Daca proteza se pune pe dinti, acestia trebuie ”sculptati”, iar daca se pune pe implanturi, acestea sunt integrate in structura osoasa, iar coroana sau puntile dentare sunt plasate peste. Acest tip de proteza este foarte util si eficient, deoarece ajuta pacientul sa-si recupereze functionalitatea completa a danturii si chiar il face sa uite ca o poarta.
Proteze dentare mobile
Dupa cum sugereaza si numele, protezele detasabile sunt cele pe care le putem elimina si pune atunci cand este necesar. Acestea pot fi partiale, daca lipsesc dintii, sau complete, daca lipseste intregul arc. Protezele mobile sunt mai ieftine decat cele fixe, dar si mai instabile si inconfortabile pentru pacient.
Ce varianta este mai buna?
In functie de situatia fiecarui pacient, medicul dentist poate recomanda un tip de proteza sau altul, dupa ce a facut un diagnostic precis si a examinat cu atentie fiecare caz. Dupa cum am mentionat deja, proteza dentara fixa este cea mai confortabila optiune pentru pacient, deoarece atunci cand este atasata la implant sau la dinte, actioneaza ca un dinte, neprovocând disconfort.
Protezele dentare fixe sunt folosite pentru a compensa pierderea dintilor, oferind pacientului un dinte fix cu care poate mesteca si vorbi in mod normal, dintii noi indeplinind aceleasi functii ca cei normali. Procesul de plasare a protezei va depinde de tipul protezei:
- Proteza fixa pe dinti: atunci cand proteza este aplicata pe dinti si consta in sculptarea in latime si inaltime a dintilor, formand ceea ce se numeste „ciot”, astfel incat, ulterior, proteza sa poata fi montata pe ei si astfel cimentata, pentru a se obtine o fixare durabila.
- Proteza fixa pe implanturi dentare
Cele mai cunoscute metode pentru a obtine dinti ficsi sunt puntile dentare si implantul dentar.
Punti dentare
Acestea sunt rezolvarea clasica a edentatiilor frontale si laterale, iar pentru efectuarea puntilor este necesar sa se slefuiasca si devitalizeze dintii, aspecte care nu sunt placute de pacienti, de aceea aceasta metoda nu se mai foloseste atat de des.
Implantul dentar
Este tratamentul protetic recomandat de specialisti in cazul pacientilor cu edentatii intercalate. Implantul dentar este metoda des aleasa, deoarece nu creeaza disconfort, iar pacientul isi poate continua rapid activitatile de masticatie si vorbire.