La fel ca ceilalti retaileri care descurajeaza folosirea pungilor prin aplicarea unei taxe, incepand cu 2 ianuarie si Lidl va percepe zece bani pentru pungile de la raionul de legume si fructe. Alternativa ar fi saculetul reutilizabil sau renuntarea in intregime la ambalaj.
Noua taxa ,,pe punga” va intra in vigoare maine. Lidl va taxa punga pentru fructe si legume, masura urmand sa intre in vigoare sambata, 2 ianuarie 2021. Pretul este simbolic (9 bani/bucata) fiind aliniat la preturile practicate deja de Kaufland, Carrefour sau Mega Image.
Intitulat sugestiv ,,Punga Nu, Mersi!” sloganul campaniei face o trimitere subtila catre celebra formula de intampinare ,,Doriti o punguta?” intrata de ani buni in limbajul casierelor unui lant rival.
Compania actioneaza in linie cu strategia REset Plastic a grupului Schwarz, ce isi propune sa diminueze cantitatea de plastic folosita de companie cu cel putin 20%, pana in 2025 si sa inchida ciclurile de reciclare.
Lantul Lidl numara aproximativ 9.223 de furnizori in total, dintre care peste 80% sunt romani, numarul acestora crescand cu 11% in 2019, fata de 2018, pe cand numarul celor straini a avut un ritm de aproape patru ori mai lent. De asemenea, exista aproape 3.500 de articole romanesti, dintre care aproape jumatate au locul asigurat in sortimentul permanent. Poti afla mai multe detalii despre acestea de aici, inclusiv despre ce inseamna Piata Lidl.
Noua taxa, pentru alte ammbalaje
Romanii vor plati in curand 50 de bani pentru fiecare ambalaj de apa, bauturi racoritoare si alcoolice cumparate din magazine. Banii reprezinta garantia pe care comerciantii o vor retine de la clienti pentru fiecare PET, sticla sau doza de metal. Consumatorii isi vor putea recupera banii de la orice magazin din tara dupa returnarea ambalajului.
Dupa ce ati golit si ati spalat sticla, o veti putea duce inapoi la magazin si veti primi inapoi cei 50 de bani achitati initial. Ambalajele vor putea fi predate la orice magazin care comercializeaza bauturi. „Pet-urile, dozele de aluminiu, sticlele pe care cumparatorii le vor inapoia la magazin in sfarsit vor ajunge acolo unde le e locul, respectiv in sistemul de reciclare si nu vor mai ajunge sa fie ingropate pur si simplu si lasate mostenire copiilor nostri in gropile de gunoi, asa cum se intampla astazi. Va fi o garantie modica, de 50 de bani. Va fi exact ca atunci cand mergi la magazin si folosesti o moneda de 50 de bani pentru a utiliza un cos de cumparaturi, pe care o recuperezi de indata ce aduci cosul inapoi la locul de unde l-ai luat, exact in acelasi mod va functiona si garantia pentru sticle, pet-uri si doze de aluminiu, consumatorii primindu-si inapoi aceasta suma de indata ce returneaza la orice magazin care comercializeaza bauturi in Romania, ca este mai mic sau mai mare, ca este supermarket sau ca este un magazin de la coltul blocului, ca este in mediul urban sau in mediul rural, cetatenii vor putea inapoia oriunde fara a prezenta vreun bon fiscal sau alte acte, simpla predare a ambalajului cata vreme acesta este integru, cata vreme nu este deteriorat, simpla aducere inapoi a acestui ambalaj va face ca persoana sa isi recupereze cei 50 de bani”, a explicat ministrul Mediului.