Odată cu începerea primăverii, suntem nerăbdători să ne pregătim grădina pentru temperaturile mai blânde, însă schimbările climatice ne pot surprinde. Tocmai de aceea, este bine să știi când este momentul potrivit să fertilizezi gazonul, mai ales atunci când temperaturile sunt aproape de îngheț sau revin ninsorile.
Când se aplică fertilizantul?
Gazonul are nevoie de fertilizant, atunci când intră în starea de creștere activă și rădăcinile încep să se dezvolte. Imediat ce observi o creștere accelerată a acestuia, este momentul să îl susții cu un fertilizant adecvat.
Cu toate acestea, îți recomandăm să nu te grăbești cu fertilizarea chiar din luna martie. Vremea poate fi capricioasă, iar temperaturile negative favorizează dezvoltarea agenților patogeni. Așteaptă ca temperaturile să se stabilizeze și primăvara să își intre deplin în drepturi, cu temperaturi de peste 15 grade.
Dacă optezi pentru rulouri de gazon, acestea pot fi montate cu ușurință, în doar câteva ore, astfel încât să îți pregătești rapid grădina pentru primăvară.
Aplicarea corectă a fertilizantului
Aplicarea corectă a fertilizantului depinde de tipul de produs utilizat. Prin urmare, cel solid vine însoțit de un dispozitiv de împrăștiere, prin care poți distribui uniform granulele.
Cel lichid are nevoie de o pompă și diluare, înainte de a fi aplicat. Îți recomandăm să aștepți zilele cu temperaturi între 20 și 30 de grade, fără vânt, pentru a nu risipi fertilizantul.
De asemenea, ai grijă să nu aplici fertilizantul de două ori peste aceeași zonă, deoarece o cantitate prea mare de azot va dăuna creșterii gazonului.
Dacă folosești un fertilizant solid, irigă gazonul, pentru a favoriza descompunerea granulelor și eliberarea treptată a substanțelor nutritive la nivelul solului.
Irigarea imediată nu este recomandată în cazul fertilizantului lichid, deoarece acesta are nevoie de câteva ore, pentru a fi absorbit de iarbă.
Principalele substanțe nutritive necesare creșterii gazonului
Gazonul are nevoie de fosfor, azot și potasiu pentru a crește corespunzător, iar concentrația acestora poate să difere, în funcție de nevoile solului și de perioada de fertilizare.
Prin urmare, primăvara poate fi potrivit un fertilizant cu o concentrație de 20% azot, 5% fosfor și 10% potasiu. Dacă azotul este necesar pentru creșterea gazonului, fosforul stimulează dezvoltarea rădăcinilor și potasiul îi îmbunătățește rezistența la dăunători.
Optează pentru un produs cu acțiune lentă, care să asigure hrănirea treptată a ierbii, cu substanțele nutritive necesare. Printr-o fertilizare adecvată, iarba își revine după perioada de inactivare, pentru ca în lunile de vară să fie necesară o nouă fertilizare, care să refacă substanțele nutritive din sol.
Toamna este important să îți fertilizezi gazonul, pentru a susține dezvoltarea rădăcinilor, care devin puternice, pregătite pentru un nou start în timpul primăverii.
Irigarea este, de asemenea, importantă în susținerea creșterii adecvate a gazonului. Un sistem de irigare prin picurare este recomandat, pentru a furniza apa cu ușurință, direct la rădăcina ierbii.
Pentru a alege corect fertilizantul pentru gazon, citește cu atenție recomandările producătorului, care includ informații despre perioada de aplicare, dozare și indicații de irigare, astfel încât gazonul să beneficieze pe deplin de substanțele nutritive furnizate.