Care este cel mai bun compresor de aer? Care sunt carcateristicile la care trebuie sa fii atent atunci cand il alegi? Cum il alegem? Iata cateva intrebari la care incercam sa raspundem in randurile urmatoare.
Compresorul de aer este o masina termica care comprima aerul de la presiunea initiala de intrare la presiunea de refulare, adica cea superioara. Compresoarele de aer sunt realizate in diferite variante, exista compresoare de mici dimensiuni, fara rezervor si compresoare pe roti cu rezervor de 100 de litri.
Pentru a alege compresorul de aer potrivit trebuie, intai si intai sa determini frecventa de utilizare in functie de nevoile tale. Trebuie sa te interesezi daca compresorul este transportabil sau nu sau daca urmeaza sa fie instalat intr-un local. In acest caz, trebuie sa te asiguri de faptul ca este foarte bine ventilat pentru a se asigura o racire optima.
Un alt element important de luat in considerare este durata de utilizare in continuu a compresorului. Fabricantii indica in general un factor de productie pentru produsele lor. Acest factor este cel care determina cat va functiona compresorul pe o durata de o ora. Un compresor cu un factor de productie de 30% nu poate functiona decat timp de 18 minute si are nevoie de o racire timp de 42 de minute.
Compresoarele de aer stationare sau transportabile pot fi ideale in industrie sau in agrictultura.
Dimensiunea recomandata pentru compresorul de aer
Pentru a determina dimensiunea compresorului de aer, trebuie, intai si intai, sa cunosti presiunea maxima de care ai nevoie pentru a alimenta utilajul sau circuitul pneumatic. Aceasta poate fi indicata prin pound per square inch (psi), in bari sau in pascal (Pa). in functie de presiune, ai putea avea nevoie de un compresor cu o singura treapta (cu un singur etaj) sau de un compresor cu mai multe etaje care iti va permite sa cresti considerabil presiunea.
Trebuie sa cunosti si debitul maxim de care ai nevoie. Debitul reprezinta cantitatea de aer disponibila pentru alimentarea diferitelor aparate care trebuie sa fie conectate pe compresor. Poate fi indicat in cubic feet per minute (cfm), in litri pe secunda sau in metri cubi pe ora. Cel mai bine este sa se prevada o marja de securitate de ordinul a 30%in raport cu nevoile estimate, pentru a evita surprizele neplacute.
Puterea compresorului depinde de debitul de aer dorit si de presiunea la iesire. Compresoarele beneficiaza de obicei de un rezervor cu aer comprimat, rezervor ce trebuie calibrat pentru ca motorul sa nu fie solicitat in permanenta. Unele compresoare sunt propuse cu un rezervor vertical.
Motorul. In privinta motorului, ai de ales intre un compresor pe benzina si un compresor electric. Acesta din urma este mai ieftin insa mai putin practic si nu atat de puternic. Modelul pe benzina este ideal pentru lucrari intensive.
Ce tip de compresor sa aleg?
Conform acestui site specializat, exista doua tipuri de compresoare: compresoarele volumetrice si compresoarele centrifuge. Majoritatea compresoarelor sunt compresoare volumetrice, adica un mecanism reduce volumul de aer pentru a-l comprima. Aceste compresoare sunt in general antrenate de motoare electrice. Exista diferite tipuri de tehnologii:
Compresoarele cu piston. Acestea pot fi monocilindre. Sunt in general mai economice. Poti alege acest tip de compresor pentru functionare prin intermitenta: factorul de productie este la maxim 60%, adica nu poate functiona decat 35 de minute pe ora.
Te poti orienta spre un compresor fara ulei (este cazul in industria farmaceutica, electronica, alimentara). In plus, compresoarele cu piston pot fi zgomotoase ceea ce poate fi neplacut pentru persoanele care lucreaza in apropiere.
Compresoarele pe surub reprezinta cel mai curent model industrial. Foloseste suruburi elicoidale. Presiunea obtinuta poate varia de la 5 bari pentru un model cu un etaj la 13 bari pentru un model cu mai multe etaje. Acest tip de compresor ofera in general un debit important ceea ce le permite fabricantilor sa propuna compresoare cu dimensiuni reduse in raport cu cele cu pistoane. Compresorul pe surub poate avea un factor de productie de 100% ceea ce ii permite sa functioneze in continuu.
Compresorul cu palete ofera un randament energetic interesant. Este un produs deosebit de compact in raport cu alte tehnologii. Cu presiune si debit similar, aceste compresoare au o viteza de rotatie inferioara celei oferita de compresoarele pe surub, un lucru care poate frana uzura pieselor si poate limita nevoile de mentenanta. Sunt folosite in general in industria lemnului sau in industrii care au nevoie de utilizarea aerului pur precum industria medicala, numeroase modele fiind propuse fara ulei.