Nu intri intr-o sala de casting sau de auditii pur si simplu, mai intai trebuie sa fii invitat. Pentru a avea acces la aceasta invitatie, ca orice interviu de angajare, trebuie mai intai sa aplici pentru un anunt de casting sau auditie (termenul „casting” fiind folosit in principal pentru domeniul cinematografiei).
Daca te reprezinti pe sine, poti utiliza o serie de instrumente moderne pentru a obtine acces la reclame. In caz contrar, poti apela si la o agentie de reprezentare specializata in domeniul tau (cinema, teatru, modeling).
Este necesar sa aii un agent?
Acest subiect de dezbatere apare adesea in conversatii. Rolul agentului este de a servi drept legatura intre comedian/actor si directorul de casting, producator sau regizorul. Agentul din cadrul acestor agentii de casting primeste anunturi de proiecte, le studiaza si aplica pentru actori pe care ii insoteste pentru roluri care le pot corespunde. Acest lucru filtreaza si impiedica membrii echipei de productie sa piarda timpul primind aplicatii care nu corespund cu ceea ce au nevoie pentru proiect.
Cu toate acestea, odata cu era internetului, nu este neaparat obligatoriu sa ai un agent pentru a ajunge la aceste anunturi. Exista multe site-uri unde echipele de productie vor publica anunturi care descriu nevoile lor pentru proiect.
Exista avantaje in a avea un agent?
A avea un agent este, fara indoiala, un plus semnificativ pentru a avansa in cariera. Agentul, gratie agendei sale, poate fi abordat de artisti, regizori sau directori de casting renumiti cu care a lucrat deja. Agentia la care esti afiliat si agentul care te reprezinta si-au construit o reputatie de-a lungul carierei. Aceasta reputatie este unul dintre cele mai importante suporturi pentru tine ca artist.
Care este rolul directorului de casting? Poti sa-l contactezi direct?
Directorul de casting, cunoscut si ca consilier tehnic de distributie, are rolul de a gasi si propune artisti pentru roluri specifice pentru filme, scurtmetraje sau chiar reclame. In lumea teatrala, el poate fi atasat unui teatru si, prin urmare, poate participa activ la alegerea actorilor.
Pentru a-i facilita cercetarea, directorul de casting va stabili o lista de criterii in functie de nevoile impuse de rolul in cauza. In rest, in faza de pre-productie, directorul de casting studiaza scenariul si stabileste numarul de roluri necesare, dar si importanta acestora pentru scenariu si intreg proiectul. Apoi, in aceasta etapa, este posibil ca anumite roluri sa fie revizuite, adaugate sau chiar sterse.
Directorul de casting isi parcurge agenda de adrese si profilele artistice ale oamenilor pe care ii cunoaste, cu care a lucrat deja daca vede un rol care s-ar putea potrivit unuia dintre contactele sale. Intr-o a doua etapa, va organiza auditii si teste (fotografii sau videoclipuri) si va prezenta alegerile sale regizorului. De asemenea, poate decide sa se indeparteze de reteaua existenta, sa se apropie de straini in locuri publice si sa le ofere o oportunitate. Nu este interzis sa incerci sa contactezi direct un director de casting pentru a incerca sa intri in vizorul lui si poate ai sansa sa fii ales.
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/xE87C_OvVO4