Casele din lemn sunt mereu considerate o solutie sigura pentru constructii de case mai ieftine. Insa structura unei case de lemn este putin inteleasa. Fiecare are alta imagine in minte.
Casele pe structura din lemn au o utilizare judicioasa a materialului lemnos. Sunt folosite profile zvelte. Acestea sunt astfel montate incat impreuna cu rigidizarile exterioare (in general din OSB) sa creeze diafragme din lemn apte sa preia eforturile gravitationale, seismice si pe cele din vant.
Traditional, cu lemnul se construieste ,,unul peste altul”. Fiecare piesa se monteaza peste cea dinainte. Sistemul in frame-uri creeaza panouri mari care pot fi asamblate chiar in alta locatie.
Preturile mai mici pentru casele din lemn decat pentru cele din zidarie reprezinta un mit. Nu sunt o realitate. Ca orice pret si acest pret este un punct de echilibru intre cerere si oferta.
Marele avantaj al caselor pe structura din lemn este greutatea mai mica. Aceasta presupune forte seismice mai mici decat ale structurilor din zidarie sau beton armat. O astfel de structura, mai supla, suporta eforturi seismice mai mici. Acest mare avantaj este anulat de eforturile aduse de vant. Distrugerile cauzate de vant in zone traditional afectate de urgane, ca Florida, sunt bune exemple. Este adevarat ca in Romania nu sunt uragane si (cel putin oficial) tornade. Insa vantul este intotdeauna o problema in proiectarea structurilor usoare (lemn, metal).
Un punct nevralgic al structurilor din lemn este acela al planseelor. Acestea sunt zgomotoase, scartaie, mai ales dupa un timp. Structura de rezistenta mai flexibila actioneaza, de asemenea, impotriva sa. Probabil cea mai mare problema o constituie calitatea lemnului. Aceasta poate fi verificata cu greu, mai ales umiditatea. Lemnul este foarte sensibil la variatiile de umiditate ale aerului. Raspunde cu promptitudine la aceste fluctuatii. Desi la iesirea pe poarta furnizorului, rapsunde standardelor de calitate, verificarea acesteia mai tarziu este aproape imposibila. Acesta este motivul pentru care calitatea lemnului pus in opera este adesea incerta. Piesele structurii incep sa lucreze in timp, deformandu-se, crapand samd.
Proiecte Case de lemn, adevarul ascunsPornind de la principalul sau dezavantaj, am propus intr-un alt articol o alta solutie. La proiectele de case ieftine ar trebui folosit un sistem mixt. Parterul va fi realizat din zidarie, iar etajul (mansarda) din lemn. Astfel preluam avantajele ambelor sisteme structurale. Evitand dezavantajele lor. O astfel de casa este incadrata in categoria celor din zidarie. Acest fapt ar spori valoarea de piata.