În zona Ardealului, pe lângă clasicul cozonac, gospodinele mai pun pe masă în ziua de Crăciun și baigli cu mult mac, un cozonac tradițional unguresc, delicios. Spre deosebire de cozonacul nostru pufos, acesta arată mai mult ca o baghetă, este mai fraged și are multă umplutură. Dacă nu ai gustat niciodată, te asigurăm că te va cuceri gustul și îl vei pune rapid pe lista cu preparate de Crăciun, mai ales că este mult mai rapid și simplu decât cozonacul tradițional.
De ce ingrediente ai nevoie pentru a face primul tău baigli cu mac?
Pentru rețeta de baigli cu mac vei avea nevoie de 2 liste de cumpărături, una pentru aluat, alta pentru umplutură. Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru aluatul propriu zis:
- 1 kg faina alba,
- 300 gr unt,
- 200 gr untură,
- 4 gălbenușuri,
- 200 ml lapte,
- 200 gr zahăr,
- 2 linguri de smântână,
- 40 gr drojdie,
- 2 pliculețe de zahăr vanilat,
- Coaja de la 1-2 lămâi sau portocale.
Pentru umplutură vei avea nevoie de:
- 500 gr mac măcinat,
- 400 gr zahăr,
- 2 pliculețe zahăr vanilat,
- 200 ml lapte,
- 4 albușuri,
- Coaja de la o lămâie.
Înainte de a trece la pașii pe care trebuie să îi urmezi, vrem să facem câteva precizări. La fel ca și în cazul cozonacului tradițional, calitatea ingredientelor joacă un rol extrem de important, așa că, asigură-te că făina 000 este de calitate și că restul ingredientelor sunt proaspete.
Cum faci primul tău baigli cu mac?
Dacă vei frământa aluatul de mână (nu îți face griji, nu trebuie frământat chiar atât de bine ca un cozonac clasic), trebuie să pui într-un bol făina (îți recomandăm să folosești făina de la spicmuntenia.ro), zahărul, un vârf de linguriță de sare și coaja de lămâie. Se adaugă apoi untul și untura și se freacă bine cu făina până se obține un aluat nisipos. Ulterior se adaugă drojdia activată în lapte și gălbenușurile bătute cu smântâna și se frământă din nou până ce obții un aluat omogen. Aluatul se lasă apoi la frigider timp de aproximativ 30 de minute, timp în care te vei ocupa de umplutură. Atenție: acest aluat nu se va lăsa la dospit la căldură pentru că va crăpa în timpul coacerii.
Pentru umplutură trebuie să fierbi laptele cu zahărul și apoi să adaugi macul până când lichidul este absorbit. Se ia compoziția se pe foc și se adaugă aromele – zahărul vanilat și coaja rasă de lămâie. Albușurile se bat spumă și se adaugă în compoziție. Se amestecă până obții o pastă omogenă.
Ultimul pas este modelarea cozonacilor și coacerea lor. Se scoate aluatul din frigider și se împarte în 8 bile egale (vei obține 8 baigli cu mac), și fiecare bilă se întinde în formă dreptunghiulară. Se adaugă umplutura și se rulează cozonacul. Se unge aluatul pe deasupra cu gălbenuș bătut și se străpung cozonacii cu o scobitoare pentru a se evita crăparea aluatului. Tava cu baigli se mai lasă 5 minute în frigider, apoi se fier aproximativ 30 minute, la o temperatură de 180 grade Celsius (cuptorul trebuie preîncălzit înainte).
Asta e tot! Surprinde-ți invitații de Crăciun și cu un altfel de cozonac – îți garantăm că va fi extrem de apreciat.