La un moment dat, majoritatea gradinarilor vor descoperi ca au nevoie de o roaba pentru a indeplini anumite sarcini de gradinarit. Roabele sunt folosite pentru o varietate de activitati, cum ar fi mutarea pietrelor, a mulciului sau compostului in gradina, mutarea copacilor sau a arbustilor dintr-un loc in altul, transportul caramizilor, indepartarea resturilor din gradina sau chiar amestecarea betonului sau a ingrasamintelor.
Modele de roabe pentru gradina
Nu toate roabele sunt la fel, asa ca modelul pe care ar trebui sa-l cumparati depinde de sarcinile pentru care aveti nevoie de o roaba. De regula, exista doua tipuri de cuve pentru roaba: din otel sau plastic. Cuvele din otel pentru roaba pot cara mai multa greutate, dar pot rugini usor si sunt mai greu de manevrat. Roabele din otel sunt folosite pentru lucrari grele, cum ar fi transportul molozului, caramizilor sau a plantelor mari.
Cuvele din plastic pentru roaba sunt mai usoare si, de obicei, mai putin costisitoare decat cele din otel, dar se pot crapa din cauza unei greutati prea mari, a fluctuatiilor extreme de temperatura sau a manipularii necorespunzatoare.
Roabele din plastic sunt folosite pentru a muta mulciul, compostul, resturile de gradina si plantele mici. Plasticul este, de asemenea, mai bun pentru a amesteca lucruri precum betonul sau ingrasamintele si pentru a transporta gunoiul, deoarece acestea pot deteriora otelul.
Cat de multa greutate veti pune in roaba, va depinde de propria dvs. putere. In timp ce roabele sunt concepute pentru a facilita transportul obiectelor grele, o roaba plina cu pietre sau alte materiale grele poate fi prea dificil de carat pentru multi oameni.
Manerele si rotile
Alte consideratii atunci cand alegeti o roaba sunt manerele si roata (rotile). Cand auziti cuvantul roaba, probabil va ganditi la una clasica cu doua manere drepte, o roata centrata in fata si doua suporturi (picioare) uniform distantate in spate. Cu toate acestea, noile tipuri de roabe pot avea ghidon ergonomic si/sau doua roti.
Roabele pentru gradina cu o singura roata sunt mai usor de rasturnat si de manevrat, dar se pot rasturna foarte usor la viraje din cauza unei sarcini dezechilibrate. Cele cu doua roti sunt mai stabile.
Rotile sunt disponibile ca roti conventionale umplute cu aer, cum ar fi roti de bicicleta sau roti din cauciuc solid. Rotile din cauciuc solid nu se clatina ca rotile umplute cu aer, dar nici nu au amortizarea rotilor umplute cu aer, ceea ce le face dificil de utilizat pe teren accidentat.
Roaba clasica cu doua manere este proiectata pentru o buna manevrare. Aceste manere sunt de obicei realizate din plastic, metal sau lemn. Manerele din plastic se pot rupe de la o greutate prea mare. Manerele metalice pot deveni foarte fierbinti in urma expunerii prelungite la soare. Manerele din lemn se pot crapa si despica daca sunt folosite prea multa vreme.
Roabele cu doua manere pot necesita, de asemenea, multa forta in partea superioara a corpului si pot provoca dureri la umeri, brate si spate. Manerele ergonomice sunt adesea in forma de tija, precum au masinile de tuns iarba. Aceste manere sunt concepute pentru a provoca mai putina tensiune asupra umerilor, dar pot provoca, de fapt, mai multe dureri de spate, datorita efectului de parghie mai mic, atunci cand carati o sarcina.
Alte tipuri
Roabele speciale, inguste, sunt disponibile pentru utilizarea in spatii restranse. Exista, de asemenea, roabe de panza pliabile pentru transporturi usoare (frunze, crengi, iarba). Desigur, aceste roabe de panza nu suporta multa greutate.
Toate tipurile de roabe din magazinul online Gradenia au avantajele si dezavantajele lor, asa ca trebuie sa alegeti cea mai fiabila varianta. Pentru a prelungi durata de viata a roabei dvs., intre utilizari, este recomandat sa o depozitati intotdeauna intr-un garaj sau o magazie.