Cel putin o data in viata, toata lumea a experimentat simptomele indigestiei , dar, mai exact, ce se intelege mai exact prin termenul ,,indigestie” si care sunt remediile pentru a o preveni sau vindeca?
Conditia specifica de indigestie apare foarte frecvent, in special la persoanele care sunt mai slabe in stomac si intestine. Acest termen este folosit de obicei pentru a indica o digestie proasta si umflarea abdominala care rezulta, care, dupa caz, poate aparea insotita de greata, dureri de stomac si dureri de cap.
Mai exact, indigestia este un disconfort al tractului intestinal care ia denumirea de dispepsie functionala si care apare in general imediat dupa terminarea mesei. Uneori, aceasta tulburare apare chiar inainte de sfarsitul mesei, creand balonare abdominala care te determina sa nu mai mancati.
La nivel abdominal (adica intre stern si buric), apare o senzatie de greutate si umflare care, doar uneori, poate fi insotita de arsuri, dureri si aciditate. Aceste tulburari sunt, de asemenea, destul de simplu de recunoscut si legate de indigestie, iar in aceste cazuri cel mai important lucru de facut este sa nu mai mancati, altfel situatia s-ar putea agrava.
Alteori insa, indigestia este cauzata de ceea ce mancam, dar apare in legatura cu cauze externe. Iarna, sau la mijlocul anotimpurilor, cand vremea este inca incerta, se poate intampla sa mananci si sa iesi afara la scurt timp dupa aceea, fara sa-ti acoperi suficient stomacul. In timpul digestiei, aceasta poate provoca indigestie si poate impinge organismul sa reactioneze in acest fel, adica intrerupand brusc acest proces fiziologic si provocand durere si greutate in intestin.
In general, daca suferi de indigestie, posibilele simptome care ne permit sa recunoastem aceasta stare de rau ca atare sunt:
Senzatie de satietate enervanta : de obicei simti senzatia de satietate la sfarsitul mesei, dar, daca pe langa aceasta percepi si disconfort, atunci este posibil ca digestia sa nu mearga in directia corecta si, in consecinta, s-ar putea fie indigestie.
Duritate in abdomen : acest simptom este tipic indigestiei si va permite sa observati imediat daca aveti de-a face cu acest tip de indigestie.
Dureri de stomac : in functie de caz, acest simptom poate fi usor sau foarte intens cu aparitia unor dureri foarte enervante.
Arsuri la stomac: pe langa senzatia de umflatura si greutate, este posibil sa experimentati o senzatie de arsura enervanta, chiar in partea superioara a abdomenului.
Greata: pe langa toate afectiunile si afectiunile mentionate anterior, in cazurile cele mai grave s-ar putea sa ai chef de voma in orice moment.
Prin urmare, indigestia nu este altceva decat modul in care corpul nostru (si abdomenul nostru in special) trebuie sa semnaleze ca ii este greu sa finalizeze procesul de digestie. Semnalele pe care ni le transmite organismul pot fi diferite, in functie si de severitatea indigestiei, si variaza de la crampe mai mult sau mai putin intense pana la varsaturi si greata.
Un alt lucru important de stiut despre indigestie este: cum poate fi tratata? Care sunt cele mai eficiente remedii pentru a contracara aceasta stare de rau? Primul lucru de facut in caz de indigestie este sa nu mai mancati si sa va odihniti. In functie de durerea sau disconfortul experimentat, este posibil sa simti si mai mult disconfort in timp ce stai intins sau asezat: pozitia potrivita pe care sa o asumi in acel moment este cea in care te simti mai confortabil si in care simti mai putina durere.
Un remediu care poate fi destul de eficient impotriva declansarii indigestiei este asezarea unei sticle cu apa fierbinte pe abdomen, care poate fi de mare ajutor in aceste cazuri; de fapt, caldura ajuta la ameliorarea durerii si la relaxarea peretilor afectati ai stomacului si intestinelor. Exista, de asemenea, unele medicamente care pot fi luate pentru a contracara tulburarile abdominale de acest tip, dar trebuie neaparat sa solicitati mai intai sfatul medicului dumneavoastra.
Daca, pe de alta parte, doriti sa rezolvati problemele de indigestie cu remedii naturiste, atunci, pentru a atenua senzatia generala de disconfort, puteti pregati ceaiuri din plante, decocturi si infuzii pe baza de:
Musetel : care are proprietati calmante la nivel abdominal si digestiv si este ideal pentru combaterea starii de greata si a senzatiei de greutate;
Bicarbonat de sodiu : este o substanta prezenta in aproape toate bucatariile noastre, incat este suficient sa dizolvam o lingurita intr-un pahar cu apa si sa bei preparatul, astfel incat sa il faci sa actioneze intr-un timp foarte scurt;
Ghimbir : aceasta radacina are proprietati excelente, mai ales in ceea ce priveste stomacul. Calmeaza umflarea, combate greata si senzatia de plenitudine si ajuta digestia;
Scortisoara : indicata in special pentru capacitatea sa de a calma disconfortul stomacal;
Mar : acest fruct in special este un prieten al stomacului si al digestiei. Imediat ce marul ajunge in intestin, are functia de a curata tractul intestinal de orice obstacole din interiorul acestuia, astfel incat sa reduca durerea, disconfortul si umflarea in scurt timp.