Empatia este unul din lucrurile care face ca lumea sa devina mai buna. Si pentru ca si un copil sa dea dovada de empatie, este necesar sa invete sa fie empatic, putin cate putin.
Locul empatiei in viata noastra
Vremurile sunt destul de dure pentru a putea fi mereu empatici. Cu o gramada de comentarii si judecati pe retelele sociale, in ziare sau la televizor, uitam cel mai adesea ca oamenii pot sa fie afectati de ceea ce spunem. Si pentru ca un copil sa invete ceea ce este empatia, in ciuda acestui context contrar, au nevoie de noi ca parinti pentru ca nu resimt asa usor emotia celor din jur si le este destul de greu sa isi imagineze ca aceasta exista.
Si contrar fizicului nostru sau a altor trasaturi cu care ne nastem, empatia nu este dobandita, ci se invata si se exerseaza. Cu cat mai devreme cu atat mai bine.
Da exemplu. Trebuie sa incepi tu insuti ca parinte sa dai mereu dovada de empatie, lasand mai putin loc autoritatii si maniei. Cel mai adesea, in calitate de parinti dam dovada mereu de empatie, dar nu o exprimam cu voce tare. Vrem mai degraba sa corectam unele comportamente gresite pentru a interveni cat mai repede.
Si totusi, vorbind copiilor, de ceea ce credeti ca cei din jur simt, vor incerca mai des sa se puna in locul celorlalti. De exemplu- in loc sa spui « ar trebui sa te speli pe maini pentru ca asa trebuie », mai bine spui « evita sa te imbolnavesti si sa transmiti celor din jur microbii care nu le fac bine ».
Tonul si cuvintele
Alege cu grija cuvintele pe care le folosesti pentru a vorbi cu un copil. Mai ales atunci cand ii vorbesti despre emotii. De asemenea, ar trebui sa il intrebi des cum se simte. Care a fost cel mai interesant lucru de la gradinita sau de la scoala? Cu cine s-a jucat cel mai mult sau pe care prieten il gaseste cel mai amuzant?
Capacitatea de a transmite propriile emotii este un pas inainte inspre recunostinta emotiilor din propria persoana si apoi din cei din jur.
Incurajeaza generozitatea si gentiletea
Atunci cand copilul este generos si gentil, trebuie felicitat de fiecare data si incurajat sa se comporte mereu asa. Si explicati-le ce efect au avut acestea asupra voastra- v-au facut sa zambiti, sa va simtiti mandri si v-au bine dispus.
Politetea trebuie si ea invatata
Politetea este mereu bine venita si ea. Si un multumesc primit foarte bine de vecina de exemplu, este un bun exemplu cu privire la cum un comportament bun poate sa aiba cel mai pozitiv efect asupra celor din jur.