Cum sa-ti decorezi singur casa: idei si reguli pentru a o face mai frumoasa
Bricolajul este din ce in ce mai raspandit, dar atunci cand iti mobilezi singur casa , nu trebuie neaparat sa faci greseli in designul interioarelor tale.
Stii, scopul comun este de a crea o casa cu gust, primitoare , practica, functionala si estetica primitoare.
Oamenii fac tot posibilul sa cumpere mobila si accesorii luand sfaturi de la comerciant sau de la un prieten, dar rezultatul nu este intotdeauna satisfacator.
,,Am incercat sa-mi amenajez casa, dar cred ca intotdeauna lipseste ceva”.
,,Am cumparat deja toate mobilierul, dar nu cred ca straluceste o mare personalitate”.
,,Am facut de toate, dar poti sa-mi spui daca trebuie sa adaug rafturi si ce pot pune pe ele?”.
,,Am nevoie de arhitect sa completeze aspectul casei si sa cumpere accesoriile „.
Acestea sunt cererile si afirmatiile pe care le aud cel mai des.
Ai inceput si tu sa-ti amenajezi casa si cauti idei pentru a-ti imbunatati apartamentul deja mobilat ?
Cum sa-ti amenajezi casa cu gust?
Cand vine vorba de decorarea casei tale cu bun gust , multi intra intr-o bucla fara precedent de anxietate si panica.
Pentru a crea o atmosfera primitoare plecam adesea de la o idee despre mediu si treptat ne dam seama ca nu este atat de placut, asa ca de multe ori incercam sa schimbam ceva, sa alergam la adapost.
Trebuie doar sa mobilam si stiti, visul italienilor este sa avem o casa cat mai frumoasa si confortabila, dar pornim de la presupunerea ca o locuinta primitoare, relaxanta, senina si confortabila are caracteristici care se repeta, in ciuda stiluri si forme.
Amenajarea unei case confortabile are 5 elemente esentiale de baza:
– Lumina potrivita , posibil naturala.
– Prezenta culorilor ,,calde” .
– Prezenta lemnelor expuse, a metalelor si a tesaturilor invaluitoare, nu prea banala.
– Functionalitate si organizare , limitand dezordinea.
– Prezenta unor perdele si accesorii nu prea ieftine , care exprima personalitate.
O casa care nu este NU primitoare, are urmatoarele caracteristici:
– Este mobilata doar in culori reci (gri, albastru, negru, alb).
– Are o multime de mobilier lacuit , suprafete netede dure sau multe materiale ,,lucioase” care provoaca un efect de showroom.
– Are o lumina aproape artificiala care nu pune in valoare niciun mediu.
– Nu are nicio atingere de personalitate sau caracteristici unice care o diferentiaza de celelalte.
– Este prost organizat , prin urmare nu foarte functional sau incomod.
Mai ales de la cei care au facut deja o piesa de mobilier si nu simt ca este a lor, sau care au mobilat o casa in nuante de gri si au o senzatie de raceala.
Este adevarat ca in ultimii ani a avut loc triumful albului, cu o explozie de mobilier hiperlacuit si neted, combinat cu suprafete la fel de netede si stralucitoare precum ,,efectul de marmura”.
De asemenea, este adevarat ca o casa intr-un total look lucios, mai ales atunci cand este combinata cu gri sau negru, merge direct in era glaciara.
O casa confortabila are o prezenta vizibila a lemnului cu granulatie expusa.
Evident, nu prea albit sau lacuit. In general, un bun punct de plecare este parchetul. Pardoseala din lemn rezolva 50% din problemele unei locuinte depersonalizate, facilitand crearea unui spatiu cu adevarat elegant si primitor.
Lemnul, niciodata prea galben sau rosu, sta la baza ideii de naturalete pentru o casa.
Toata lumea iti va spune despre accesorii , culori si covoare, dar realitatea este aceasta: lemnul este o alegere fundamentala pentru a oferi casei tale o atmosfera rotunda, moale, relaxanta si calda.
Pardoseala este o prima abordare usoara, dar daca aveti deja o podea definita, care nu este un lemn, puteti lucra la mobilier, introducand elemente deschise sau recipiente in care este vizibila granulatia lemnului, ceea ce da un sentiment de rafinament si pretiozitate pe care nici un lac nu o poate da.
Aceasta idee provine din nevoia de a crea o atmosfera primitoare si pentru a face acest lucru este necesar sa se readuca in casa o anumita naturalete , care s-a pierdut din cauza unor tendinte prea ieftine sau minimaliste , precum total white. Deci ok cu toate materialele si culorile care sunt inspirate din natura. Este cu siguranta alegerea potrivita.
Culori pentru a evita greselile
Dupa cum spuneam, una dintre principalele erori referitoare la casele ,,reci” si depersonalizate este abuzul de culori glaciare. Albastru, negru, alb, violet, gri. Mai presus de toate, cei din urma sunt responsabili pentru un mediu cu adevarat impactant din punct de vedere al emotiei.
Si adesea doar adaugarea unei perne de culoarea serbet pe canapea nu este suficienta pentru a schimba asta. Alegerea trebuie facuta in amonte.
O casa complet lacuita sau lucioasa, foarte reflectorizanta, se indeparteaza total de conceptul de ,,caldura”, facand ca imaginile subconstiente ale magazinelor, showroom-urilor si vitrinelor centrelor comerciale sa preia controlul.
Prin urmare, culoarea are capacitatea de a ne influenta psihicul, motiv pentru care ar trebui folosita cu intelepciune. Cele mai calde culori sunt cu siguranta taupe, bej, maro, alb si gri cald, dar chiar si un indigo sau un albastru pot deveni cald atunci cand sunt asociate cu lemn bogat sau tesaturi in nuantele potrivite.
Prin urmare, o casa calda nu trebuie neaparat sa fie gri porumbel, dimpotriva.
Toate aceleasi culori se vor dovedi in curand plate si plictisitoare.