Tot ce trebuie sa stii pentru a indeparta cel mai bine petele de vin rosu de pe parchet, marmura, parchet sau gresie portelanata.
O cina cu prietenii si familia se poate transforma intr-o tragedie daca dintr-o data un pahar de vin rosu cade prabusind pe podea. Primul gand va fi: ,,Dar se mai curata?”.
Inainte de a dispera, iata o serie de sfaturi utile de urmat in functie de faptul ca acoperirea in cauza este marmura, parchet sau gresie portelanata.
In fiecare dintre aceste cazuri, prima actiune care trebuie luata , de altfel in cel mai scurt timp posibil, este sa uscati pata si apoi sa continuati cu curatarea. In acest moment, diferitele strategii cu care trebuie sa te confrunti in functie de podeaua ta preiau controlul.
Aceasta este o faza foarte delicata in care sa acordati atentie. Uneori, detergentul sau substanta chimica gresita ar putea face opusul si poate deteriora complet podeaua.
Sa vedem impreuna cum sa indepartam si, in consecinta, sa curatam petele de vin de pe unele dintre cele mai comune acoperiri de pe piata.
Parchetul
Sa incepem cu parchetul, un material pe cat de elegant, pe atat de delicat. Nerecomandat in bucatarie, este foarte frecvent in living si in sufragerie asa ca s-ar putea intampla ca intr-o seara vesela sa cada ceva vin pe jos.
Daca acesta este materialul care trebuie indepartat, cuvantul de ordine va fi ,,timing” . In cele mai multe cazuri parchetul este hidroizolat, astfel incat riscul ca acesta sa ramana patat de nesters este scazut. Cu toate acestea, ramane un material extrem de poros, asa ca va fi o prioritate sa absorbiti pata cat mai curand posibil .
Poate parea ciudat, dar cel mai potrivit material pentru a tampona mai bine excesul de lichid este o simpla foaie de hartie . Operatia se va repeta in functie de cantitatea de vin turnata sau pana se absoarbe tot lichidul.
Acum este momentul sa incercati sa indepartati orice pata . Tot in acest caz se recomanda hartia absorbanta. Va fi necesar sa-l umeziti cu apa calda, sa adaugati cateva picaturi de sapun neutru de Marsilia si sa il puneti direct pe plasture. Acest amestec delicat va lumina foarte mult reziduul colorat lasat de vinul rosu.
Totusi s- ar putea intampla sa se desprinda si invelisul lucios de parchet . In acest caz, puteti proceda cu cateva picaturi de ulei esential de eucalipt pentru a fi masate direct pe punctul in cauza, poate folosind un prosop.
Daca toate aceste expediente nu sunt suficiente, este intotdeauna posibil sa contactati profesionisti din sector care in cazuri extreme vor proceda la asa-numita slefuire a parchetului.
Marmura
Un alt material extrem de valoros este marmura. Daca alegeti acest material, va fi indicat sa optati pentru un tratament cu produse hidrooleofuge care sa-l protejeze de eventualele scurgeri neasteptate de lichid.
Din pacate, riscul ca vinul sa deterioreze marmura este mare, deoarece este un material care se absoarbe usor. Tot in acest caz va fi necesar sa alergati imediat la acoperire, uscandu-se excesul de lichid si spaland piesa in cauza cu apa si detergent neutru. Atentie, otetul sau similar nu este recomandat deoarece este abraziv si foarte penetrant. Daca ramane un halou gri, se va putea continua cu peroxid de hidrogen si se va astepta uscarea ulterioara.
Spre deosebire de parchet, este mai rar ca acesta sa poata fi rezolvat independent.
Adesea este mai bine sa apelati imediat un expert si sa va bazati pe tratamente specifice precum slefuirea, semi-rotatia si lustruirea.
Gresia
Sa trecem acum la un material care, dimpotriva, este foarte rezistent si se poate curata foarte usor: gresie portelanata. Va fi suficient sa uscati vinul varsat si sa continuati cu curatarea normala a podelei.
In cazul in care ar parea ca patina subtire lucioasa de pe gresie s-a desprins, puteti folosi un oxidant simplu si un burete abraziv . Ca intotdeauna, aveti grija sa nu exagerati.
Granitul
In fine, vinul nu trebuie neaparat sa cada in casa. Norocosii proprietari ai unei terase aleg adesea granitul. Frumos, rezistent si foarte poros, va fi necesar sa actionezi prompt prin tamponarea petei pentru a indeparta lichidul de pe podea.
In mod ideal, folositi o carpa foarte umeda si curatati suprafata cu miscari circulare. Daca acest lucru nu dureaza, vom continua incercand niste bicarbonat de sodiu .
Aceasta, amestecata cu apa, va deveni un compus care trebuie intins direct pe pata.
Lasat sa actioneze cel putin o jumatate de ora sau pana se usuca, ar trebui sa rezolve problema de la radacina.
Un alt remediu natural este un amestec de faina, sapun de vase si cateva picaturi de apa . Inca o data, vei obtine o pasta omogena care se va intinde direct pe pata. Dupa ce s-a uscat, trebuie indepartat cu o carpa moale, usor umezita.