Cu totii stim ca lectura inseamna explorare! Lasa-ti copilul sa se joace cu cartile, sa cante cantece si sa rasfoiasca in voie si nu uita sa ii citesti povesti de noapte buna in mod regulat.
Toate acestea ii vor induce copilului dragostea de carte. Tototdata, mai sunt cateva lucruri pe care le puteti face in timpul si dupa lecturarea unei povesti de noapte buna pentru copii.
- Cititi impreuna
Chiar si cei mai mici copii pot beneficia de lectura unei carti, fie ca este o poveste de noapte buna sau o oricare alta poveste. Cand lectura face parte din rutina zilnica, copiii dobandesc mai repede alte elemente de baza pentru a iubi lectura. Deci, citeste-i cat mai mult celui mic, indiferent de varsta. Incearca sa pastrezi subiectele acestor carti familiare. Cand copiii se pot raporta la o poveste intr-un fel sau pot avea un bun punct de referinta, ei pot fi mai implicati.
- Pune intrebari
Vorbeste cu copilul tau cat de des poti. Folosirea limbajului este la fel de importanta ca cititul atunci cand vine vorba de dezvoltarea abilitatilor de alfabetizare. Dincolo de a intreba „ce se va intampla in continuare?” intr-o poveste, ii poti spune propriile povesti. Asigura-te ca incorporezi un vocabular nou cand si unde are sens. In timp, acesta va putea face legatura dintre cuvintele pe care le spui si cuvintele pe care le vede scrise pe paginile cartilor preferate.
- Indica sunetele si combinatiile literelor
Cuvintele sunt pretutindeni. Daca copilul manifesta interes, fa-ti timp pentru a indica cuvinte sau cel putin diferite combinatii de litere pe lucruri precum cutia preferata de cereale sau semnele stradale din afara casei. Uita-te la cuvintele de pe felicitari sau panouri publicitare. Cuvintele nu apar doar pe paginile cartilor, asa ca, in cele din urma, copilul tau va vedea ca limbajul si citirea cuvintelor se foloseste peste tot.
- Fa din text un joc
Dupa ce ai observant cuvintele si literele din mediul copilului tau, transforma-l intr-un joc. S-ar putea sa ii ceri sa identifice prima litera pe firma magazinului alimentar. Sau poate identifica numerele de pe eticheta gustarii preferate. Astfel vei construi incet constientizarea si recunoasterea textului. Dupa un timp, s-ar putea sa vezi ca cel mic face de unul singur aceasta activitate sau ca incepe sa descopere singur cuvinte complete.
Lectura reprezinta primul pas spre recunoastere si studiere. Fii primul invatator in viata copilului tau si arata empatie si rabdare cand cititi impreuna sau faceti oricare alta activitate de dezvoltare.