Iata cele cinci reguli ale mele pentru a trai mai bine.
1. Nu crea asteptari
Mintea noastra calatoreste tot timpul si prea mult. Este frumos sa fantezi, sa-ti imaginezi, sa visezi. Doamne fereste. Dar asteptarea este altceva. Este un fel de credinta pe care o cream in mintea noastra si de care ramanem ancorati fara sa ne dam seama ca nu are un fundament obiectiv.
Nu este o simpla speranta. Acest lucru poate fi, de asemenea, ignorat si sa ne provoace regrete, dar este depasit. A astepta ca ceva sa se intample asa cum ne imaginam ca este diferit, presupune convingerea de a putea dispune de evenimentele sau de viata altora, dar nu este asa.
2. Apreciaza ceea ce ai
Aceasta este o regula fundamentala. Mintea noastra este antrenata inca de la o varsta frageda pentru a identifica cu o energie mai mare ceea ce nu avem, mai degraba decat ceea ce avem. Este foarte greu sa dezbranti acest mecanism innascut, dar secretul de a trai cu satisfactie consta chiar aici. Ceea ce ne lipseste ocupa un spatiu mai mare in mintea noastra. Intotdeauna este asa. Nu conteaza cate lucruri avem sau de cate afectiuni suntem inconjurati. Sentimentul de lipsa reuseste intotdeauna sa strapunga si sa ne submineze viata. Aici trebuie sa ne bazam pe rationalitate si sa implementam o strategie. Ceea ce mi s-a parut cel mai eficient este sa incerc sa-mi imaginez ca pierdem ceea ce avem. Brusc punctul nostru de vedere se schimba si ni se pare ca nu am fost niciodata atat de norocosi. A vedea e a crede.
3. Trecutul nu poate fi schimbat
Exista un motiv pentru care am luat decizii in viata. Alegerile noastre, chiar si cele care mai tarziu s-ar putea dovedi a fi gresite, au avut un motiv sa existe. Este inutil sa lupti, trecutul nu poate fi schimbat, dar, din fericire, poate fi inteles si uneori chiar acceptat. A ajunge la constientizarea ca toti pasii facuti au un motiv de a exista si ca, atunci cand i-am facut, a fost ceea ce ne-am dorit sa facem, ne va reda putina liniste chiar si in fata oricarei pocainte. Dar fii atent… continua la punctul 4.
4.Daca nu stii ce sa faci, nu face nimic
Aceasta regula este legata de cea anterioara. Alegerile noastre trebuie sa ne faca mandri, este adevarat, dar tocmai pentru ca sunt pasi decisivi in proiectarea vietii noastre, trebuie sa fim convinsi in momentul deciziei. Atunci poate merge prost, dar macar, privind inapoi, am putea spune: ,,A fost ceea ce mi-am dorit si am facut bine sa incerc”. Iata de ce, daca suntem indecisi, daca nu am atins gradul de convingere necesar pentru a face o alegere, este mai bine sa asteptam. Uneori nu poti face nimic.
5. Amintiti-va ca viata este una
Aceasta este regula cardinala. Pacat ca este un concept pe care reusim cu adevarat sa-l metabolizam abia dupa o anumita varsta. De exemplu, mi-ar fi placut sa fiu clar in unele imprejurari in jurul varstei de douazeci de ani si, in schimb, poate ca trebuie sa fi crezut ca am vazut mai mult de o singura vedere a inconstientei cu care mi-am rupt nasul cand am cazut de pe trotineta aia. Dar aceasta este o alta poveste si, din fericire, o putem spune. Ideea este ca trebuie sa cantarim practic totul bine pentru ca avem in maini un dar fragil si pretios si nu putem risca sa-l stricam, ar fi pacat. Desigur, in viata ai nevoie si de o doza buna de instinct si din cand in cand un varf de nebunie, dar nu de cea care te face sa cazi dintr-o rapa sau sa sufli ani de angajament si sacrificiu. Asta nu este o nebunie, asta e o prostie.
Primele cinci se termina aici. Nu stiu daca acest gen de sfaturi imi vor fi de folos sau nu, cert este ca de la fereastra mea incepe sa intre ceva mai putin aer cald decat ieri. Nu este mult, dar cu siguranta este mai bine decat nimic. Ah, ei bine, un ultim punct lipsea: sa gandesti mereu pozitiv.
Nu este cu adevarat o regula de urmat, ci o stare de spirit de care trebuie sa fii insotit. Nu sunt sigur de ce este important, dar stiu fara indoiala ca gandirea negativa este prima regula de a-ti ruina viata.