Manipularea si pregatirea in siguranta a alimentelor sunt esentiale pentru a asigura siguranta alimentelor, indiferent daca sunteti o afacere de conserve la domiciliu sau cea mai mare franciza din lume.
Manipularea alimentelor ar putea fi intotdeauna o chestiune de viata sau de moarte, dar exista o serie de alimente in intreaga lume care necesita ingrijire si precizie la nivel de experti pentru a fi consumate fara a provoca o boala grava sau o moarte (oribila).
Probabil ati auzit de fugu, sau pufferfish, o delicatesa japoneza care trebuie preparata exact daca nu doriti ca clientii sa asfixie in sala de mese, dar exista mai mult de cateva alimente care pot ucide atunci cand nu sunt pregatite corect.
Unele dintre aceste alimente sunt delicatese exotice care sunt greu de gasit in Australia, in timp ce altele sunt produse de baza obisnuite in camara sau depozitarea produselor uscate. De la fugu la fasole, iata sapte dintre cele mai periculoase alimente din lume.
1. Fugu
Fugu este cuvantul japonez pentru pufferfish si felul de mancare preparat din acesta poate fi letal otravitor. Ovarele, intestinele si ficatul fugu contin tetrodotoxina, o neurotoxina de pana la 1.200 de ori mai mortala decat cianura.
O doza letala de tetrodotoxina este mai mica decat capul unui ac si un singur peste are suficienta otrava pentru a ucide 30 de oameni. Daca este pregatit incorect, consumul de fugu poate paraliza nervii motori si poate provoca stop respirator fatal.
Bucatarii japonezi trebuie sa urmeze ani de pregatire pentru a obtine o licenta de preparare a fugu-ului, ceea ce face ca felul de mancare (de inteles) sa fie scump pana la 200 de dolari per farfurie.
In ciuda acestor reglementari, multi oameni mor in fiecare an din cauza fugu-ului gatit necorespunzator, dar acest lucru nu i-a descurajat pe japonezi; aproximativ 10.000 de tone de fugu sunt consumate in fiecare an.
2. Fructe Ackee
Consumul de fructe ackee, fructul national al Jamaicii, este un joc periculos. Ackee necopt contine o otrava numita hipoglicina, asa ca fructele trebuie sa fie complet coapte si lasate sa se deschida in mod natural pe copac pentru a fi consumate in siguranta.
Nu deschideti singur un fruct (trebuie sa se deschida singur) si mancati doar pulpa carnoasa, de culoare crem, din jurul semintelor (seamana putin cu creierul). Nu mancati niciodata carnea roz sau semintele negre, care sunt foarte toxice.
Pregatirea necorespunzatoare a fructelor ackee poate provoca boli grave (cunoscute sub numele de ,,Boala varsaturilor din Jamaica”), care poate duce la coma sau deces. Cu toate acestea, jamaicanilor nu par sa le deranjeze riscul; felul lor national este ackee si peste sarat.
3. Sannakji
Sannakji, un fel de mancare coreeana, sunt tentacule vii de caracatita care sunt taiate in bucati, asezonate si servite imediat.
Temerarii culinari mananca tentaculele in timp ce inca se zvarcesc pe farfurie, ceea ce este un joc foarte periculos.
Ventuzele de pe tentacule mentin aspiratia chiar si dupa ce tentaculele sunt taiate, asa ca mesenii trebuie sa mestece tentaculele inainte de a se lipi de cerul gurii.
Daca nu o fac, tentaculele se pot lipi de gura si gat si pot provoca clientul sa se sufoce pana la moarte. Potrivit Food & Wine, sase oameni se sufoca si mor din cauza consumului (sau incercand sa manance) sannakji in fiecare an.
4. Boabele de soc
Boabele de soc, care sunt utilizate in mod obisnuit in gemuri, vinuri, ceaiuri, siropuri si suplimente, sunt sigure pentru a fi consumate daca sunt pe deplin coapte si gatite corespunzator.
Cu toate acestea, frunzele, crengutele si semintele de soc contin niveluri potential fatale de glicozida producatoare de cianuri. Daca fructul nu este strecurat corect sau nu este suficient de copt, poate provoca greata, varsaturi si diaree severa.
Daca este consumat in cantitati mari, poate provoca convulsii, coma sau chiar moartea.
Doar o ceasca de suc de soc, vin sau ceai preparate incorect ar putea provoca boala, dar ar trebui sa bei pana la cinci pahare pentru a fi in pericol de viata.
5. Rubarba
Rubarba, leguma stralucitoare din dulceturi si placinte (care i-a castigat porecla ,,planta de placinta”) are o latura intunecata. Frunzele sale, care nu trebuie folosite la coacere sau la gatit, contin acid oxalic.
Consumul prea mult de acid oxalic poate fi fatal, desi ar trebui sa mananci cantitati mari de frunze de rubarba (aproximativ 11 kilograme) pentru ca moartea sa fie ,,pe masa”.
Cu toate acestea, consumul de cantitati mici in alimente preparate necorespunzator poate provoca o serie de simptome incomode, cum ar fi senzatie de arsura in gura si gat, greata, diaree, dureri de ochi, dificultati de respiratie si urina rosu inchis.
Mai grav, acidul oxalic poate duce la dezvoltarea pietrelor la rinichi, care sunt depozite dure de minerale si saruri acide care se lipesc impreuna in urina concentrata, provocand greata si dureri intense.
6. Manioc
Manioc, o radacina tropicala asemanatoare cu taro si igname, este adesea folosita pentru a face budinca (,,tapioca”), sucuri, prajituri si chipsuri, dar frunzele si radacinile sale pot produce cianura mortala. Pentru a preveni otravirea, maniocul trebuie gatit in mod corespunzator inainte de conservare, mancare sau servire.
Maniocul este clasificat in doua tipuri principale: dulce si amar. Maniocul dulce necesita doar gatit pentru a reduce continutul de cianura la niveluri netoxice, dar maniocul amar contine mai multe toxine si trebuie sa fie ras, inmuiat si gatit corespunzator inainte de consum.
7. Fasole rosie
Fasolea rosie este bogata in proteine, fibre, vitamine si minerale; in forma lor cruda sau insuficient gatita, contin si niveluri ridicate de fitohemaglutinina, o varietate toxica de lectina.
Fitohemaglutinina poate deteriora peretele intestinal si poate impiedica absorbtia corecta a nutrientilor. Simptomele otravirii pot include diaree, dureri abdominale, varsaturi si dureri de cap.
Fasolea rosie uscata trebuie pregatita corect – la inmuiat timp de cateva ore si la fiert timp de cel putin 10 minute – pentru a fi in siguranta.