S-ar putea sa fii si tu unul dintre milioanele de romani ce au in apartament sau in gospodarie o micuta felina si sa te intrebi Cum adica sa gresesc cu hrana pisicii mele? Poate iti spui ca hranirea pisicii este o activitate de baza, ce pana acum nu a parut prea dificilă. Pana la urma, doar cumpăram niște alimente pentru pisici de la un petshop online (precum Petmax.ro) și le punem în vasul pentru mâncare, nu? Din pacate, este puțin mai complicat de atât.
Daca nu stiai pana acum, afla ca pisicile au nevoi dietetice specifice! Ba chiar au preferințe legate de servirea mâncarii. Hrănește-ți greșit pisica și rezultatele negative nu o sa intarzie – obezitate sau probleme de comportament.
Pentru a preveni aceste lucruri si a pastra sanatatea si bunastarea pisicii (si un climat bun acasa) am selectat cateva dintre cele mai frecvente greșeli de alimentatie la pisici:
- Prea multa hrana pentru pisica ta
Poate nu te-ai fi asteptat, insa aceasta este cea mai des intalnita problema in randul proprietarilor de pisici. Astfel, nu este de mirare ca obezitatea este o boala nutritionala atat de frecvent intalnita in randul acestor animale de companie! Sa fii grasut este cam dragut, ar putea spune cineva cand priveste o motan, nu? Din pacate insa, obezitatea duce la artrita, diabet si alte boli.
Poate nu dam cu intentie “mai multa mancare decat ar trebui”, insa uitam ca pisicile sunt animale mai sedentare, în comparație cu vremurile în care petreceau mult timp afara, la tara și erau mai active. Acum, in mediul urban, ele consuma mai putine calorii, au necesități nutritive mult mai mici – așa că este ușor să le “supraalimentam.”
Sfaturi utile: tine cont de cat ii dai pisicii sa manance (poti tine un calendar); vezi cat consuma pisica, zilnic; cantareste bolul de mancare la orice masa si fa ajustarile necesare.
- Retetele si mancarea de acasa… nu sunt o idee buna
Dacă gătești în mod regulat pentru tine sau pentru familia ta, te gandesti ca poti pregati cateva feluri de mâncare suplimentara pentru animalul tău de companie, nu-i asa? Ba chiar te gandesti ca pisica sau cainele tau poate manca si el ce mananci tu… Din pacate insa, zicala ca o masa preparata casă este mai sănătoasă decât una disponibilă în comerț nu se aplica la pisici.
Foarte adesea, aceste diete au prea putine vitamine și substanțe nutritive esentiale. De exemplu, mancarea de acasa este deficitara în acizi de baza pentru animale – cum ar fi taurina; lucru ce poate duce la boli de inimă. Consultați medicul veterinar si creați o rețetă echilibrată corespunzătoare pentru pisica. Apelati de asemenea cu incredere la zecile de produse si promotii la hrana uscata pentru pisici, de aici.
- Prea putina apa
Iata o alta neatentie care ne poate costa scump! Cu totii stim ca apa este vitală, atât pentru animalele noastre de companie cât și pentru noi, ca oameni. Esențiala pentru viață, apa reprezintă aproximativ 70% din greutatea corporală a unei pisici adulte, spun specialistii. O carenta severa de apă poate aduce repercusiuni majore pentru animalele de companie, cauzand boli grave sau chiar moartea.
Deși mancarea umeda de pisica poate ajuta intr-o oarecare masura la satisfacerea nevoilor de hidratare, micutele feline ar trebui să aibă mai multe surse de apă proaspătă disponibile prin casă – daca exista un loc preferat al pisicii, nu trebuie sa lipseasca apa de acolo. Unele pisici preferă apa de la robinet; altele pot detecta gustul clorului din apa aceasta, astfel încât s-ar putea să trebuiasca să cumpărați apă îmbuteliată.
Alte greseli ce merita enuntate (le vom dezbate poate intr-un articol viitor) sunt: