„Noi stim cum sa vindecam toate bolile din lume fara pastile si operatii!” – aproximativ acest sens este continut in multe titluri de reclame care indeamna la abandonarea medicinei bazate pe dovezi in favoarea tratamentului cu plante, post, conspiratii si puterea propriului gand. Absurde, la prima vedere, optiunile de vindecare isi gasesc totusi „clientii”, in ciuda interdictiilor medicilor.
Dintre toate tipurile de medicina alternativa, exista cele care sunt sustinute de profesionistii din domeniul sanatatii si chiar le prescriu pe baza de reteta pacientului. Inseamna oare ca, pe langa metodele de tratament aprobate oficial, exista si alte metode care nu sunt mai putin eficiente, in ciuda lipsei de recunoastere la nivel de stat? Care sunt tratamentele netraditionale care functioneaza cu adevarat si care ar trebui evitate? Haideti sa ne dam seama. Apropo, articolul nostru nu are contraindicatii si nu necesita consultarea prealabila a unui medic, asa ca cititi mai departe, sanatate!
Despre ce este vorba?
Medicina alternativa este medicina care implica prevenirea bolilor prin diverse metode care nu au dovezi stiintifice privind eficienta si siguranta lor. Si aici apare prima intrebare: de ce pacientii au incredere in ea cand nu exista nicio garantie ca tratamentul cu metode netraditionale se va incheia cu succes?
Potrivit unui studiu, realizat in anul 2018 s-a dovedit ca mai mult de 3% dintre romani au preferat sa fie tratati de vindecatori traditionali si homeopati, cand de fapt aveau nevoie de ingrijire medicala dovedita. In acelasi an, fiecare al treilea pacient a refuzat interventia medicala, iar mai mult de jumatate dintre respondenti au preferat autotratamentul. Aproximativ 5% dintre respondenti au avut incredere in mediumi si vindecatori, printre acestia numarandu-se mai ales cetateni care nu lucrau din cauza bolii, femei insarcinate si studenti.
Este demn de remarcat faptul ca femeile, mai des decat barbatii, nu apeleaza la ajutor medical, ci fac alegerea in favoarea unui tratament alternativ. Potrivit expertilor, motivele pentru care se refuza ajutorul medicilor sunt inaccesibilitatea fizica a unei institutii medicale in regiunea de resedinta, necunoasterea cui sa se adreseze, neincrederea in medicul curant, medicamentele si frica (in special pentru persoanele in faza terminala). Pentru unii, medicina alternativa este aproape ultima speranta de vindecare, deoarece atunci cand viata atarna in balanta, o persoana este gata sa faca orice.
Potrivit statisticilor, 36% dintre romani cred in magie, iar unul din patru respondenti a declarat ca a folosit homeopatia ca tratament. Oamenii de stiinta sunt ingrijorati de o astfel de neincredere in medicina oficiala.
Apropo, despre metodele de medicina alternativa. Astazi, cei care doresc sa incerce metode alternative de tratament pentru ei insisi au cu adevarat un loc unde sa hoinareasca. Homeopatia, naturopatia, medicina antroposofica, osteopatia si chiropractica sunt unele dintre cele mai populare tratamente netraditionale.
In unele tari, doar medicii profesionisti le pot utiliza in practica lor medicala, in timp ce in altele sunt disponibile pentru o gama mai larga de specialisti.
Te intrebi ce se ascunde in spatele denumirilor originale ale tipurilor de tratament alternativ? Vom vorbi despre acest lucru in continuare.
Tipuri de medicina alternativa
In ciuda faptului ca in prezent medicina bazata pe dovezi a facut un pas inainte, metodele alternative de tratament nu numai ca isi mentin popularitatea, dar s-au transformat si intr-o afacere. Multe dintre ele au ajuns in lumea moderna din antichitate, iar unele au aparut mai recent. Sa analizam mai in detaliu unele dintre cele mai populare tratamente alternative.
Homeopatie
Un remediu homeopatic este un preparat foarte diluat, a carui substanta principala se presupune ca provoaca simptomele bolii la pacient, ceea ce face ca organismul sa inceapa procesul de vindecare. Homeopatia se bazeaza pe filozofia conform careia o persoana nu are nevoie sa ia medicamente puternice pentru a se vindeca: organismul o poate face singur prin expunerea minima la substante.
Unii oameni echivaleaza acest tip de medicina alternativa cu medicina traditionala, ceea ce nu este adevarat. Homeopatia a aparut in 1776, ca urmare a descoperirii stiintifice a medicului german Samuel Hahnemann: dupa ce a luat chinina, acesta a observat ca a dezvoltat simptome asemanatoare cu cele ale malariei. Genemann a efectuat teste similare pe cunoscutii sai si astfel a ajuns la concluzia ca, daca o substanta provoaca semne de boala la oamenii sanatosi, atunci poate servi drept medicament pentru oamenii bolnavi. In cursul cercetarilor sale, omul de stiinta a constatat ca solutiile diluate care au fost supuse procesului de agitare sunt mai eficiente in tratament.
Compozitia preparatelor homeopate, pe langa tinctura de baza, include apa sau alcool etilic. Omul de stiinta credea ca aceste lichide sunt conductori ai „fortei vitale” care se elibereaza atunci cand sunt agitate. Teoria „memoriei apei” a aparut ca urmare a unui experiment al alergologului Jacques Benveniste. Acesta a sustinut ca potenta diluata a veninului de albine poate provoca modificari intr-un organism viu in acelasi mod ca veninul de albine real.
Homeopatia ca metoda de tratament este utilizata in 80 de tari, fiind populara in special in Austria, Franta, Germania, Marea Britanie. In practica lor, homeopatia este folosita de 50% dintre medicii din India, 40% – in Marea Britanie, putin peste 30% – in Franta. Exista tari in care aceasta metoda de tratament este inclusa in sistemul de sanatate si este chiar acoperita de asigurari.
Popularitatea homeopatiei se explica prin faptul ca astazi medicina a devenit mai agresiva: antibioticele au incetat de mult sa mai fie medicamente „de urgenta” si au devenit ceva obisnuit.
Naturopatie
Naturopatia este un tip de medicina alternativa care implica o metoda naturala de tratare a organismului. Aceasta nu foloseste substante chimice sau medicamente create artificial care nu vindeca o persoana, ci doar opresc boala.
Naturopatia se bazeaza pe trei postulate principale:
- Persoana ar trebui sa fie responsabila pentru propria sanatate, pe cat posibil. Potrivit naturopatilor, terapiile traditionale, inclusiv terapia cu soare, aer si apa, ajuta la eliminarea toxinelor si a altor deseuri care sunt daunatoare pentru sanatate. Poluarea organismului este una dintre principalele cauze ale diferitelor boli.
- Bolile acute. Acesta este un indicator al faptului ca organismul uman incearca sa scape de otravuri si toxine care interfereaza cu viata normala.
- Fiecare persoana are capacitatea de a se vindeca singura. Toate sistemele corpului au ca scop infrangerea bolii si restabilirea echilibrului. Sarcina unei persoane este de a-si ajuta corpul in acest proces.
Naturopatia se bazeaza pe cunostintele si retetele civilizatiilor antice, sau mai degraba isi are originea in invataturile lui Hipocrate, care spunea ca hrana ar trebui sa devina medicament, iar hrana ar trebui sa fie medicamentul unei persoane. Naturopatii au preluat foarte mult din medicina orientala; Naturopatia a primit o dezvoltare deosebita in secolele XIX si XX. In acea perioada, hidroterapia si tratamentul prin abstinenta alimentara (numit acum „infometare terapeutica”) au castigat o popularitate imensa. In acea perioada, au fost deschise mai multe clinici naturiste, iar sanatoriul Bichner-Benner din Elvetia, numit dupa un medic de medicina alternativa, functioneaza de peste 100 de ani.
Hidroterapia, ca una dintre varietatile naturopatiei, a ajuns in Romania la mijlocul secolului XX. Acest lucru a fost facilitat de o serie de publicatii ale unor medici renumiti, dar la mijlocul secolului trecut, din cauza razboaielor mondiale, cand a crescut increderea in preparatele farmacologice, interesul pentru medicina alternativa a scazut. In anii 1980, situatia s-a schimbat din nou, iar literatura a inceput sa fie publicata despre metodele naturale de recuperare. Astazi, din ce in ce mai multi oameni au incredere in naturopatie, existand chiar centre si clinici de medicina alternativa specializate in post curativ, curatarea organismului etc.
Cercetatorii naturopati moderni sunt increzatori ca aceasta metoda neconventionala de tratament va fi eficienta daca este combinata cu intarirea sistemului neuroemotional si cu cunoasterea ritmurilor biologice si a ritmurilor Universului. Potrivit expertilor, neglijarea ritmurilor naturii duce la esecul celulelor, al organelor vitale si al sistemelor corpului.
Medicina antroposofica
Medicina antroposofica este un tip de tratament alternativ care se bazeaza pe idei oculte si pe filozofia spirituala (antroposofie). Acest tip de medicina a fost descoperit in 1920 de Rudolf Steiner si Ita Wegman. Conform invataturii lor, un rol imens in vindecarea unei persoane il joaca temerile, stima de sine si sperantele acesteia.
Medicina antroposofica porneste de la premisa ca trupul, sufletul, spiritul si mediul sunt componente inseparabile ale sanatatii si trebuie analizate cu atentie atunci cand se pune diagnosticul unui pacient. Boala este o incalcare nu numai a procesului fiziologic, ci si a celui psihologic al vietii. Antroposofia foloseste abordari complementare pentru a trata bolile, cum ar fi pictura, muzica si terapia prin miscare.
Euritmia este un tip de medicina antroposofica, terapia prin miscare, care a fost dezvoltata de Steiner. Aceasta presupune utilizarea gesturilor pentru a exprima muzica, sunetele vorbirii. Euritmia este folosita pentru a trata tulburarile de somn, digestie, tulburari mentale.
Medicina antroposofica foloseste medicamente obtinute din surse naturale, deoarece, conform filozofiei acestui tip de tratament, o persoana este strans legata spiritual de natura. Unul dintre cele mai comune remedii antroposofice pe baza de plante este facut din vasc; este folosit in combinatie cu medicamente traditionale. La mijlocul secolului al XX-lea, au fost efectuate studii asupra preparatelor din vasc alb, care au fost folosite pentru boli nervoase, convulsii, hipertensiune, acestea au confirmat eficacitatea substantei. Puteti citi mai multe despre aceasta metoda de tratament netraditionala in cartea lui Victor Bott ‘s Anthroposophical Medicine .
Osteopatie
Osteopatia este un tip de medicina alternativa bazata pe doctrina conform careia exista o relatie intre activitatea organelor umane si sistemul musculo-scheletal. Stramosul sau este Andrew Taylor Still. Aflandu-se in epicentrul evenimentelor din timpul razboiului civil, el a dobandit experienta medicala. Multi oameni au murit sub ochii lui, in timp ce boli grave erau tratate in moduri inumane, de exemplu, persoanele cu sifilis au fost incercate sa se vindece cu mercur.
Si-a dat seama totusi ca tratamentele traditionale nu erau suficiente atunci cand a trait o tragedie personala: si-a pierdut trei copii din cauza unei epidemii de meningita. Omul de stiinta era convins ca multe boli apar ca urmare a unei disfunctii intre diferite organe si parti ale corpului. El a presupus ca, actionand asupra oaselor si articulatiilor, o persoana ar putea fi vindecata. Astfel, Still a inceput sa aplice cunostintele sale pacientilor.
Osteopatia este adesea confundata cu terapia manuala, care este, de asemenea, un tratament alternativ. Exista o diferenta semnificativa intre cele doua domenii: chiropracticienii, spre deosebire de osteopati, lucreaza conform unor scheme care au trecut prin teste clinice. Este o combinatie de terapie manuala cu miscari filosofice, ezoterice, religioase.
In terapia manuala se folosesc metode dure de influentare a sistemului musculo-scheletal uman, in osteopatie se folosesc metode mai line. Osteopatia nu este considerata medicina, deoarece nu are studii clinice serioase. In ciuda acestui fapt, exista numeroase scoli de osteopatie, cu peste o suta numai in Franta.
Chiropracticienii colecteaza preliminar o anamneza, fac analize inainte de a incepe terapia, iar osteopatii nu lucreaza problema in sine (nu sunt interesati de simptome), ci cauta o clema in organism. Adesea, ambele tratamente duc la acelasi punct de tensiune din corp.
De fapt, daca indepartati tot misticismul si ezoterismul din osteopatie, aceasta va fi o terapie manuala. Osteopatii se pozitioneaza adesea ca specialisti care nu sunt indiferenti la lumea spirituala a pacientului, la nivelul sau energetic, spre deosebire de „medicii traditionali”, prin urmare aceasta metoda de tratament alternativ este foarte populara.
Chiropractica
Chiropractica este o pseudostiinta care se concentreaza pe diagnostic si tratament prin influentarea sistemului musculo-scheletal, in principal a coloanei vertebrale. Chiropractica include terapie manuala, exercitii fizice si consiliere in ceea ce priveste stilul de viata.
Manipularile articulatiilor, ca metoda de tratament, au fost folosite in Egiptul antic, Grecia si China. In acest fel, gladiatorii erau pusi pe picioare. Chiropractica, ca directie separata in medicina alternativa, a inceput sa se dezvolte in urma cu mai bine de un secol, datorita lui Daniel David Palmer. El credea ca coloana vertebrala nu doar sustine corpul, ci joaca un rol major in crearea unui echilibru al sanatatii, deoarece este situata la rascrucea sistemului nervos central.
La sfarsitul secolului al XIX-lea, omul de stiinta a singularizat chiropractica ca stiinta si a fondat primul institut stiintific si educational in Davenport. Absolventii institutiei de invatamant puteau oferi asistenta calificata celor care nu mai erau ajutati de tratamentele traditionale. Ulterior, chiropractica a fost recunoscuta oficial de statul elvetian si chiar inclusa in asigurarea sociala obligatorie.
Chiropracticienii moderni nu se limiteaza la metodele manuale, care au ca scop depasirea blocajului articulatiilor si imbunatatirea mobilitatii acestora. Ei folosesc metode de tratare a reflexelor musculare, masaj cranian, proceduri de fizioterapie (ultrasunete, tractiune controlata, electroterapie, crioterapie). Specialistii din acest domeniu pot prescrie pacientului utilizarea de produse ortopedice, bandaje, diverse medicamente si suplimente nutritive.
In plus fata de tipurile de tratament alternativ mentionate mai sus, exista multe altele, printre care chiar si un sceptic infocat va gasi cu siguranta ceva potrivit pentru el insusi. Medicina alternativa include, de asemenea, acupunctura, presopunctura si chiar terapia cu vin. Dar merita oare sa aveti incredere oarba in medicina alternativa? Care este raportul dintre beneficii si daune? Acest lucru se explica cel mai bine prin practica.
Sa cantarim argumentele pro si contra
Ce va atrage la medicina alternativa? Cineva percepe acest tip de tratament ca pe o sursa de speranta: atunci cand medicamentele sunt neputincioase in fata adversitatii, o persoana este gata sa incerce totul doar pentru a auzi cuvintele pretioase „Esti sanatos!” Cineva este atras de disponibilitatea acestor metode: se intampla ca este mai usor si mai ieftin sa faci alegerea catre un decoct de plante decat sa iti cheltuiesti resursele pe o examinare medicala si pe medicamente scumpe.
Este greu de spus ca aceasta alegere este justificata, deoarece chiar si pe ambalajele acelorasi plante se indica faptul ca acestea trebuie folosite numai in combinatie cu alte metode de tratament si ca trebuie sa consultati un medic inainte de utilizare. Diferenta dintre medicina traditionala si cea alternativa consta in faptul ca eficacitatea celei de-a doua nu a fost dovedita, dar unele dintre metodele sale sunt permise oficial.
Este interesant faptul ca multe personalitati celebre, in ciuda bogatiei lor, au recurs si la tipuri de tratament alternativ, dar acest lucru nu s-a soldat intotdeauna cu succes. Steve Jobs, fiind un pacient cu cancer pancreatic, a trait cu boala timp de 8 ani, in ciuda faptului ca rata medie de supravietuire pentru un astfel de diagnostic este de 9%. Insa unii oncologi considera ca acesta avea de fapt o forma mai putin agresiva de cancer, care are mult mai multe sanse de supravietuire.
Potrivit unor rapoarte, Steve Jobs ar fi putut invinge boala daca i-ar fi ascultat pe medici si ar fi indepartat imediat tumora, in loc sa se bazeze pe acupunctura, folosirea sucurilor si a suplimentelor alimentare. Oamenii de stiinta inca se cearta pe acest subiect: unii cred ca medicina alternativa a fost cea care i-a prelungit viata, iar altii sunt siguri de contrariu. Alegerea co-fondatorului Apple nu este de fapt surprinzatoare: multi pacienti educati (cel putin 43%) din SUA au incredere in terapiile netraditionale din cauza unei slabe cunoasteri a cancerului.
Exista multe povesti despre cum metodele alternative de tratament au dus la consecinte dezastruoase. Dr. Prudence Hall, o sustinatoare a fitoterapiei, a dobandit o faima dubioasa dupa ce a prescris hormoni pe baza de plante uneia dintre paciente, fara a tine cont de prezenta unui cancer uterin agresiv la pacienta, si a diagnosticat complet gresit si a tratat, de asemenea, o alta pacienta cu propriile medicamente, pentru care a primit o pedeapsa cu suspendare si interdictia de a desfasura activitati medicale.
Acest caz arata clar ca, atunci cand se alege un tratament alternativ, nu trebuie sa se aiba incredere oarba intr-un specialist. Inainte de a decide sa faceti un pas responsabil, ar trebui, in primul rand, sa colectati in mod independent toate informatiile necesare despre metoda de tratament aleasa din surse de incredere si sa alegeti cu atentie pe cel sub a carui supraveghere il veti efectua.
Exista, de asemenea, o experienta pozitiva in ceea ce priveste utilizarea metodelor alternative de tratament (cel putin, asa cred chiar cei vindecati): Susan Somers, dupa o interventie chirurgicala pentru cancer de san, a decis ca extractul de vasc o va ajuta mai bine decat chimioterapia. Ca urmare, ea a invins boala si chiar i-a dedicat o carte. Societatea Americana de Cancer avertizeaza ca terapia alternativa poate fie sa imbunatateasca starea pacientului, de exemplu, sa atenueze efectele chimioterapiei, fie sa o inrautateasca, provocand cresterea tumorii.
Hal Elrod, autorul cartii Magia diminetii, a descris practica sa de vindecare prin meditatie , afirmatii, vizualizare, care sunt, de asemenea, clasificate ca terapii netraditionale, si exercitii fizice. Viata lui a atarnat de mai multe ori in balanta: mai intai, a avut un accident teribil, in urma caruia inima i s-a oprit timp de 6 minute si 11 oase au fost rupte. Medicii nu i-au dat pronosticuri linistitoare si l-au pregatit pentru faptul ca nu va mai putea merge, dar, impotriva tuturor sanselor, s-a ridicat din pat si chiar a alergat un ultramaraton.
Dupa un timp, Elrod a fost cuprins de o criza financiara si psihica, si chiar a inceput sa se gandeasca la sinucidere, dar practicile matinale pe care le-a descris in cartea sa l-au ajutat sa iasa din nou la suprafata. Povestea lui Hal este un exemplu clar al modului in care medicina alternativa, combinata cu ajutorul medical si o atitudine pozitiva, poate da rezultate excelente.
Printre metodele controversate de tratament alternativ se numara cele care si-au dovedit eficienta in practica si sunt recomandate pentru utilizare de catre specialistii din domeniul medicinei. De exemplu, hirudoterapia (tratamentul cu lipitori), potrivit unor rapoarte, favorizeaza cresterea celulelor nervoase si procesele care asigura interactiunea celulara. Acest lucru indica faptul ca o astfel de metoda de tratament poate fi eficienta in boala Alzheimer, scleroza, paralizie cerebrala, etc.. Dispozitivele moderne au confirmat ca lipitorile corecteaza incalcarile biocampului uman. In acelasi timp, nu exista explicatii exacte despre cum se intampla acest lucru.
Multi specialisti considera ca principalul pericol al medicinei alternative este ca ii indeparteaza pe oameni de medicina oficiala. In opinia sa, chiar si tratamentul pe baza de plante „testat” de generatia mai in varsta este indoielnic.
De fapt, pe planeta nu exista un sol absolut curat, ceea ce inseamna ca planta extrage elemente periculoase din pamant, de exemplu, metale grele. In plus, fiecare planta contine sute de compusi chimici care nu sunt pe deplin intelesi. Plantele medicinale sunt utilizate pe scara larga in medicina oficiala. Ele produc medicamente care sunt mai eficiente in tratament decat plantele in forma lor pura, datorita faptului ca sunt supuse unei purificari preliminare si sunt folosite in doza necesara pentru organism.
Toxinele nu se acumuleaza in organism, iar parazitii sunt rari la latitudinile noastre, astfel incat dorinta constanta de a curata corpul de ele este rezultatul lucrului bun al comerciantilor. Daca totusi va decideti pentru un tratament cu medicina alternativa, ar trebui sa invatati sa deosebiti un sarlatan de un adevarat specialist in acest domeniu: un profesionist constiincios nu va va da diagnostice inexistente, nu va va promite vindecari magice si isi va documenta activitatea cu dumneavoastra.
Rezumat
Medicina alternativa include acele metode de tratament care nu au primit confirmarea oficiala a eficientei lor. Astazi, medicina alternativa a devenit o afacere, deoarece tot mai multi oameni sunt dispusi sa investeasca in tratamente nestiintifice de dragul vindecarii lor. Mai mult, in multe orase din Romania exista clinici de medicina alternativa.
Principala problema este ca, in ciuda cazurilor de recuperare a pacientilor datorita tratamentului cu metode netraditionale, aceste metode nu au fost supuse unor teste clinice complete, astfel incat nu pot fi numite sigure. Un alt punct important care ameninta existenta medicinei alternative este faptul ca, in cele mai multe cazuri, o persoana tinde sa fie tratata fie numai prin metode aprobate oficial, fie sa aiba incredere totala in acupunctura, masaj vindecator si alte metode netraditionale de tratament, uitand de instructiunile medicilor, ceea ce, in cel de-al doilea caz, este extrem de periculos pentru viata si sanatate.
Cea mai buna solutie la intrebarea „Ce sa alegem pana la urma?” va combina medicina alternativa si medicina bazata pe dovezi, dand preferinta celei de-a doua si, in acelasi timp, sa ne amintim ca administrarea oricarui medicament trebuie sa se faca in urma consultarii cu medicul curant. Iar pentru ca o astfel de alegere sa fie cat mai rara, va recomandam sa studiati caracteristicile corpului uman, sa va familiarizati cu metodele de evaluare a starii de sanatate, sa va mentineti starea de bine pentru fiecare zi si sa invatati cum sa dezvoltati masuri preventive.
Va dorim multa sanatate si buna dispozitie!