Empatia si dorinta de a cunoaste, de a-l respecta si intelege pe cel de langa tine sunt ingredientele fundamentale pentru o buna comunicare in cuplu.
Daca unele lucruri nu sunt spuse, pana la urma ajung sa devina o problema grava, chiar daca nu erau probleme asa de grave la inceput.
O relatie interpersonala nu este usor de mentinut in mod armonios si sanatos. Necesita eforturi continue si constante.
Iar erorile de comunicare devin cel mai adesea, un obicei sau o rutina. Si uneori ne aflam in unele situatii foarte greu de trecut peste. Din aceste motive ar trebui sa stim care sunt cele cinci erori de comunicare in cuplu, pe care ar trebui sa le evitam cu orice pret.
1. Avem urmatoarea preconceptie- cu cat vorbesti mai mult, cu atat este mai bine. Cantitate nu inseamna neaparat calitate. Daca tu si partenerul vorbiti mult, nu inseamna neaparat ca exista o conexiune speciala. Pentru a exista o buna relatie de comunicare, nu trebuie sa stati sa vorbiti ore intregi. Ci, mai degraba sa incercati sa comunicati pe o baza de empatie si de intelegere.
2. Insistam asupra unor lucruri care nu au solutie. Cel mai adesea, poate exista in cuplu, un subiect sau un lucru care implica o limita pentru unul din ei. Din acest motiv, cel care a fixat o limita, nu va ceda. Iar daca insistam prea mult, partenerul va crede ca vrem sa il dominam si sa il schimbam. Trebuie sa respectam insa limitele partenerului si sa nu insistam asupra unui subiect care reprezinta o limita.
3. Presupunerile. Este o eroare de comunicare, ce are loc mai ales la cuplurile care sunt impreuna de mult timp. Cel mai adesea, consideram ca stim foarte bine persoana de langa noi, mai bine decat pe noi insine. Consideram deci ca este bine sa ghicim ce gandeste sau cum se simte. Dar, este un tip de comunicare ce vine cu multe neintelegeri.
4. Ne asteptam ca partenerul sa ne ghiceasca gandurile. Nu putem pretinde ca partenerul nostru sa ne poate ghici gandurile. Trebuie sa incercam sa comunicam cat mai eficient si sa exprimam ceea ce simtim, dar si de ce ne simtim asa.
5. Nu tinem cont de punctul de vedere al persoanei de langa noi. Empatia este un lucru foarte important pentru o relatie sanatoasa. Este o calitate care ne va ajuta sa cunoastem si mai bine persoana de langa noi.