Ginecomastia mai este tradusa si ca marirea sanilor la barbati, ca urmare a unui dezechilibru hormonal si poate aparea la diverse varste, din diverse cauze. Nivelul de estrogen si testosteron nu sunt conforme cu standardele si drept urmare tesutul glandular mamar creste in volum. Se recomanda consultarea unui medic de indata ce se observa o dilatare a pielii din zona glandelor mamare, deoarece fiecare etapa este importanta in definirea unui tratament adecvat. Pentru tratarea acestei afectiuni se recomanda fie o operatie ginecomastie la o clinica de specialitate, fie un tratament ginecomastie pe baza unei retete prescrise de medicul specialist.
1. Tipuri de ginecomastie
Un nivel prea ridicat de hormoni estrogeni si unul scazut de testosteron apare fie in urma unui tratament medicamentos, fie ca urmare a instalarii diverselor boli. Astfel, ginecomastia poate fi fiziologica, de tip tranzitoriu, poate fi indusa medicamentos sau poate aparea ca efect secundar la alte afectiuni. Gineomastia fiziologica se dezvolta la nou-nascuti, in perioada pubertatii in majoritatea cazurilor si dupa varsta de 60 de ani. Pe de alta parte, ginecomastia indusa prin tratament poate fi cauzata de tratamentele impotriva afectiunilor psihice, steroizii si drogurile recreationale, precum si de medicamentele antihipertensive. Ginecomastia poate fi si asociata cu alte afectiuni, de la tumorile testiculare, pana la hipertiroidism si insuficienta cardiaca.
- Cum se diagnosticheaza ginecomastia?
Ginecomastia este diagnosticata in urma mai multor etape, printre care: anamneza, examenul clinic, ecografia si mamografia, precum si analizele hormonale. Prin determinarea nivelului hormonilor din sange se poate identifica o tendinta catre ginecomastie si se pot recomanda diverse tratamente.
Pe langa examinarile medicale, exista o serie de simptome pe care un pacient care sufera de aceasta afectiune le poate prezenta, iar cea mai importanta dintre acestea este anxietatea. Un pacient care sufera de orice tip de ginecomastie va evita sporturile acvatice si va evita sa se afiseze in public fara un tricou. Pe langa anxietate, se mai poate enumera si modificarea pilozitatii, obezitatea ginoida si tumori testiculare.
- Cum se trateaza ginecomastia?
Pentru a combate aceasta afectiune se apeleaza direct la cauza dezechilibrului hormonal, printr-un tratament specific. In cazul in care ginecomastia a inceput cu mult timp inainte de prezentarea la medic, se recomanda o interventie chirurgicala si extragerea tesutului glandular. De asemenea, se poate apela si la reechilibrare estrogenica.
Aceasta afectiune este tratata in mod diferit daca apare la pubertate si este suficienta supravegherea, iar in cazul tumorilor se recomanda ablatia acestora, urmata de o interventie chirurgicala.
- Unde se poate trata ginecomastia?
Dr.Eugen Turcu si echipa sa de la Clinica Zone Medical Estet sunt renumiti pentru rezultatele obtinute in urma operatiilor de ginecomastie si a tratamentelor de ginecomastie aplicate. Medicul este renumit atat la nivel national, cat si in strainatate, iar cariera sa de 23 de ani in medicina, alaturi de specializarea in chirurgie plastica si estetica il recomanda mai departe pacientilor. Printr-o consultatie pacientul primeste toate informatiile, de la pasii pentru pregatirea pentru operatie, pana la tratament, pretul si perioada de recuperare imediat dupa finalizarea operatiei. Un prim pas ar fi ecografia mamara si consultul endocrinologic, in vederea identificarii cauzei acestui dezechilibru.
- Operatia de ginecomastie
Operatia de ginecomastie incepe cu o serie de pasi pregatitori, in asa fel incat pacientii sa nu sufere efecte secundare. Astfel, orice tratament pe baza de antiinflamatorii, aspirina sau anticoagulante trebuie intrerupt cu doua saptamani inainte de data operatiei. In ziua interventiei toracele trebuie curatat cu atentie, iar cu sase ore inainte de operatie se recomanda evitarea alimentelor solide si lichide. Toti acesti pasi asigura o desfasurare in conditii optime a operatiei asupra glandelor mamare.
Aceasta operatie se recomanda pacientilor de peste 18 ani si dureaza pana la doua ore, sub anestezie generala sau locala. La doua saptamani dupa finalizarea operatiei se indeparteaza firele, iar la sase luni dupa se vor vedea rezultatele finale. Operatia consta in extirparea glandelor mamare , liposuctie si lifting mamar daca este necesar. Uneori, in urma acestor operatii apar diverse efecte secundare, precum: hematoame, cicatrici sau asimetrii la nivelul toracelui. In vederea aplicarii unui tratament adecvat se recomanda cu strictete consultul medicului si evaluarea cat mai detaliata a pacientului.