Fiecare parinte isi doreste copilul sa fie independent, de succes si inteligent. Dar cati dintre noi stiu cu adevarat sa o faca cu echilibrul potrivit?
Cand un parinte trece peste si mai mult pentru a-si conduce copilul spre succes, hranindu-l cu lingura prin fiecare etapa, atunci este probabil sa creasca un copil dependent. Dimpotriva, un parinte care crede in disciplinarea copilului sau prin stabilirea de reguli si recurgerea la pedepse, este mai probabil sa creasca un copil subincrezator si cu stima de sine scazuta.
Acestea fiind spuse, ambele masuri se pot dovedi ineficiente. Daca esti cineva care vrea sa creasca copii de succes, dar totusi doreste sa mentina o relatie echilibrata cu copilul tau, iata cum poti face asta.
Ghideaza-i, dar lasa-i sa preia controlul
Treaba unui parinte este de a-si ghida copiii prin toate lucrurile groase si subtiri. Dar hranirea cu lingura la fiecare pas poate lua o turnura negativa. Acestea fiind spuse, desi este grozav sa le dai un impuls din cand in cand, trebuie sa-i lasi sa preia controlul asupra fiecarei situatii. Ajutati-i sa ia decizii, dar nu le umbriti alegerile.
Nu doar cresteti copii fericiti, concentrati-va pe a-i face responsabili
Toti parintii isi doresc ca copiii lor sa fie fericiti. Dar ar trebui sa fie fericirea singurul tau obiectiv? Nu cred. Cresterea unui copil moral, etic si responsabil ar trebui sa fie, de asemenea, o prioritate. Daca crezi doar in cresterea unui copil fericit, te vei gandi doar la modalitati de a-l proteja si de a-l proteja de pericole. Dar daca vrei sa cresti un copil de succes, vei avea nevoie de ei sa-si murdareasca mainile la un moment dat. Fara a avea nicio experienta sau cunostinte despre o situatie dificila, este cel mai probabil sa se clatine in viitor. Acestea fiind spuse, lasati-i sa fie responsabili pentru actiunile lor.
Asigurati-va ca va ajuta cu treburile fara a fi rugati
In timp ce educatia este de cea mai mare importanta, copilul tau ar trebui sa fie, de asemenea, eficient in a ajuta in casa. Puteti incepe cu ei sa va asiste initial, dar, in timp, faceti-i suficient de dornici pentru a va ajuta fara nicio solicitare. Fa-i instinctivi si lasa-i sa-si dea seama de indatoririle lor fara a fi rugati sa o faca.
Spune ,,Da” comunicarii si evita pedepsele
Sa vorbesti cu copilul tau, sa comunici cu el este o modalitate prin care poti intelege nevoile copilului tau. In loc sa adere la pedepse, asculta-le, ghideaza-le si lasa-le sa se exprime eficient. Fa-i sa-si adreseze intrebarile la fiecare pas, astfel incat sa stie daca merg in directia corecta sau gresita.