Comunicarea in familie ajuta la crearea si mentinerea unui climat emotional in casa. Mai mult, ii ajuta pe membrii sai sa-si exprime emotiile, sentimentele si preocuparile intr-un mod sanatos.
Comunicarea in familie este sinonima cu bunastarea
Majoritatea conflictelor si problemelor care apar intre membrii familiei sunt probabil rezultatul unei comunicari gresite sau, in mod direct, al lipsei de comunicare. Daca liniile de comunicare nu sunt mentinute in mod corespunzator deschise, membrii familiei nu vor avea incredere sa se pronunte, in timp ce neintelegerile si disputele vor aparea relativ frecvent.
O familie care reuseste sa stabileasca o comunicare de calitate si emotionala acasa va putea rezolva conflictele mai eficient si mai putin nociv. In plus, relatiile interpersonale se vor imbunatati, deoarece membrii familiei se vor simti sprijiniti si intelesi unul de celalalt.
Cum comunicam?
Pentru a realiza o comunicare sanatoasa acasa, este important sa cunoastem diferitele stiluri pe care le putem manifesta atunci cand comunicam. Aceste stiluri de comunicare sunt clasificate in trei categorii: asertiv, pasiv si agresiv.
Stilul asertiv
Psihologul Carlos J. Van-der Hofstadt si economistul Jose Maria Gomez inteleg ca persoana cu acest stil de comunicare este capabila sa-si exprime sentimentele, ideile si opiniile, sa -si apere drepturile si sa le respecte pe cele ale altora. Cu alte cuvinte: persoana asertiva incearca sa se exprime adecvat si fara agresivitate, cautand negocierea.
Stilul pasiv
Potrivit lui Van-Der Hofstadt si Gomez, principala caracteristica a acestui stil este ca persoanei ii pasa sa-i placa pe ceilalti. Cu alte cuvinte, persoanele pasive nu isi apara propriile drepturi daca, pentru a face acest lucru, trebuie sa ignore drepturile altora. Obiectivul lor este de a evita eventualele conflicte. Drept urmare, oamenii pasivi adesea nu obtin ceea ce isi doresc, ceea ce duce la frustrare, blocaje, nesiguranta si chiar furie retinuta.
Stilul agresiv
Oamenii cu un stil de comunicare agresiv nu respecta drepturile, sentimentele si interesele celorlalti. Adica sunt ingrijorati doar de a-si apara drepturile cu orice pret si le este greu sa se razgandeasca si sa vada punctul de vedere al altora.
Cum sa obtii o buna comunicare in familie?
Convorbirile trebuie sa fie frecvente. Gasirea timpului liber pentru a petrece timpul cu familia devine din ce in ce mai dificila. Totusi, nu ar trebui sa consideram timpul in familie drept ,,timp liber”, ci mai degraba sa il apreciem ca pe o responsabilitate, integrandu-l in viata noastra de zi cu zi.
De exemplu, rezerva un anumit moment al zilei pentru a vorbi cu copiii, cum ar fi ora de culcare, timpul pe care il petreci cu familia sau programeaza intalniri de familie.
Concentreaza-te pe punctele forte ca familie
Potrivit expertilor in dezvoltare umana Rick Peterson si Stephen Green, familiile sanatoase de succes isi fac periodic bilantul punctelor forte si slabe. Cu alte cuvinte, este vorba de a vorbi si de a reflecta in familie despre ceea ce este bine sau rau.
Arata interes pentru fiecare membru al familiei
In primul rand, este esential sa stim sa ascultam cu atentie, mai ales cand comunicam cu familia noastra. Este vorba despre a face tot posibilul pentru a intelege punctul de vedere al celuilalt, pentru a-l recunoaste si pentru a-l respecta.
Cu toate acestea, una dintre cheile pentru un mediu acasa sanatos este grija fata de cei dragi. Cand esti atent la preocuparile si dorintele membrilor familiei tale, le arati ca iti pasa de ei, facandu-i in acelasi timp sa se simta apreciati.
Straduinta de a comunica bine in familie are multe beneficii, inclusiv construirea de relatii interpersonale mai bune, o mai mare incredere in membrii familiei, o mai buna stime de sine si satisfactie familiala si o mai buna rezolvare a problemelor si conflictelor.