Testarea stiintifica a dietelor pentru slabire este un proces complex si riguros, care implica mai multe tipuri de studii si evaluari sistematice. Desigur, aceste teste sunt esentiale atat pentru persoanele care au conceput dieta, cat si pentru viitorii utilizatori ai acesteia. O dieta sustinuta de multiple studii stiintifice independende este insotita de garantia eficientei si sigurantei, printre altele!
Asadar, iata cum se desfasoara acest proces de testare pentru o dieta de slabire si care sunt elementele esentiale ale unei validari stiintifice complete!
Care sunt principalele tipuri de studii utilizate?
Cercetatorii folosesc doua categorii principale de studii pentru a evalua eficacitatea dietelor.
Studiile Randomizate Controlate (RCT) sunt considerate standardul de aur in cercetare si implica urmatoarele:
- Participantii sunt distribuiti aleatoriu in grupuri;
- Se aplica protocoale stricte de monitorizare;
- Durata variaza intre 8 saptamani si 2 ani;
- Ofera cele mai precise rezultate stiintifice.
Studiile pre-post care evalueaza modificarile inainte si dupa interventia dietetica. Acestea implica urmatoarele:
- Masoara schimbarile in greutate si compozitia corporala;
- Mai flexibile, dar mai putin riguroase decat RCT-urile.
Care sunt parametrii urmăriți în studii?
Atunci cand se analizeaza o dieta de slabire, cercetatorii monitorizeaza doua categorii de indicatori – primari si secundari. Indicatorii primari sunt reprezentati de modificari la nivelul greutatii corporale, schimbarile indicelui BMI, circumferinta taliei, precum si procentul de grasime corporala.
Indicatorii secundari sunt diversi markeri metabolici, profilul lipidic, tensiunea arteriala si markeri inflamatori.
Implementarea și desfășurarea studiilor
Procesul de implementare a unu studiu pentru o dieta de slabire implica mai multe etape, dupa cum urmeaza.
- Faza de pregatire
- Elaborarea protocolului;
- Obtinerea aprobarilor etice;
- Selectarea participantilor.
- Monitorizarea activa
- Evaluari frecvente;
- Colectarea datelor antropometrice;
- Analize periodice;
- Verificarea aderentei la dieta.
Cum sunt analizate și validate rezultatele?
Rezultatele studiilor stiintifice sunt evaluate prin mai multe metode, precum analize statistice complexe, comparatii intre grupuri si meta-analize, atunci cand se pune problema sintezei mai multor studii care vizeaza aceeasi dieta de slabire.
In timpul analizarii si validarii rezultatelor, se tine cont de factori precum – nivelul de activitate fizica, medicamentele luate si tratamentele medicamentoase urmate in timpul studiului, diversi factori comportamentali care pot influenta rezultatele, existand si anumite aspecte tip follow-up si de evaluarea a sigurantei studiilor.
Prin intermediul acestor studii de confirmare a eficientei unei dietei, cercetatorii urmaresc mentinerea rezultatelor dupa dieta de slabire pe termen de 6-24 de luni, potentiale efecte adverse, posibilitatea de a dezvolta deficiente nutritionale, precum si rata de recidiva in randul participantilor la studiu.
Validarea finală a unui studiu de confirmare a eficienței
Ultimul pas il reprezinta validarea descoperirilor realizate in cadrul studiului. Acest pas implica si confirmarea calitatii studiului care tocmai a fost realizat, luandu-se in calcul aspecte precum marimea/dimensiunea adecvata a esantionului, metodologia riguroasa propusa, transparenta rezultatelor, daca evaluarea a fost realizata independent sau nu, precum si diverse sinteze ale dovezilor prin recenzii sistematice ale studiului/studiilor.
Acest proces complex asigura faptul ca o dieta de slabit recomandata este eficienta, dar mai ales sigura pentru utilizare pe termen lung. Doar dietele care trec prin acest proces riguros de testare pot fi considerate validate stiintific si recomandate cu incredere.
In Romania, o dieta sustinuta de peste 30 de studii clinice realizate in mod independent este dieta de slabire NUPO – de altfel, aceasta a fost numita si dieta preferata a romanilor in anul 2023!