Conformarea structurii de rezistenta

Vezi reducerile de astăzi disponibile pe eMag!

Cele doua tipuri de structuri de rezistenta sunt cele mai uzuale in constructiile din tara noastra si pe buna dreptate: nu numai proiectele de case si vile, dar practic orice cladiri de pana in 3-4 niveluri, odata proiectate si executate corect pot trece cu usurinta prin seismele pe care normativele de proiectare le anticipeaza.

Structurile din beton armat ,,pure” sunt:

– Structuri din beton armat in cadre (plansee, grinzi, stalpi din beton armat)

– Structuri din beton armat cu diafragme din beton armat (plansee, grinzi si pereti portanti din beton armat)

Zidaria portanta traditionala avea peretii din caramida sau piatra si planseele din lemn.

Zidariile portante actuale au panourile de zidarie ,,legate”- in cadre din beton armat – mai corect spus, confinate, fiind constituite din stalpisori (samburi, centuri si plansee din beon armat). Panourile din zidarie sunt practic tinute impreuna prin legaturile din beton armat care pot prelua intinderile.

In constructiile de case si vile insa, diafragmele din beton armat sunt folosite mai rar. Subsolurile caselor sunt proiectate mai degraba cu pereti din beton armat.

Vom discuta astfel in principal despre zidaria confinata pe de o parte si de structurile in cadre din betion armat.

Diferentele dintre ele pornesc chiar din conceptie:

– Zidaria portanta, ca rezultat evolutiv a mii de ani de constructii, porneste de la sol, totul fiind un puzzle imens ce incepe cu conformarea optima a acestui tip de element de constructie, zidul. Acesta, la randul sau este dimensionat in functie de ceea ce trebuie sa suporte ca sarcina de la nivelul superior. Planseele mai degraba sprijina pe perete.

– Cadrele au ca element central planseul din beton armat care preia incarcarile utile, le distribuie grinzilor, care le descarca asupra stalpilor. Eforturile sunt transmise din stalpi catre sol prin intermediul fundatiilor.

Zidaria confinata preia asadar din structura de beton armat ,,colaborarea” dintre elementele structurale. Zidaria nearmata functiona mai degraba ca o suma de constructii independente (zidurile), ,,colaborarea” insemnand cel mult contravantuirea pe care peretii perpendiculari unii pe alti si-o pot oferi.

Zidaria nearmata cedeaza in general prin ,,desfacere”: peretii se departeaza in general la partea superioara unul de celalalt, centrifugal. Sunt frecvente prabusiri ale cate unui perete de fatada fara ca astfel sa fie antrenata intreaga cladire.

Cadrele din beton armat atunci cand cedeaza au tendinta de a rupe stalpii, cedarea unuia insemnand apoi eforturi tot ma imari in ceilalti samd. Mare parte din eforturile inginerilor structuristi este sa impiedice acest fenomen, astfel incat stalpii sa nu cedeze, iar, in cazul in care o fac sa nu fie cu rupere brusca, ci o curgere (ductilitate).

Confinarea zidariei portante o forteaza sa ,,lucreze in echipa” distribuind eforturile de la unul la celalalt, impiedicand astfel cedarea unei intregi fatade, de exemplu.

In cazul caselor avand parter si unul sau doua etaje, aparent cele doua structuri par relativ asemanatoare, cu atat mai mult cu cat multe cadre sunt inchise cu pereti de umplutura din zidarie.

Cadrele pure din beton armat ,,ignora” insa aportul zidariei de umplutura in raspunsul structural, asigurand insa sustinerea sa.

In anumite cazuri, inginerii de structuri aleg sa lase chiar mici spatii intre zidaria de umplutura si stalpii si grinzile care o bordeaza, pastrand astfel caracterul mai putin rigid al cadrului in cauza.

Intuitiv, zidaria confinata pare mai eficienta atata timp cat maimulte materiale participa la rezistenta structurii. In conditii ideala insa nu este asa. Chiar in cazul caselor si vilelor, parterul implica in general spatii mai mari cu distante mai mari intre stalpi, in timp ce etajele (cu dormitoare) au o compartimentare mai deasa.

Ideal ar fi insa ca la parter sidurile sa fie mai dese, nu la etaj.

De aceea structurile sunt adesea proiectate intr-un sistem mixt, care combina cadrele cu peretii portanti din zidarie.

Articole asemănătoare

Comunicate