Cu toții știm că nu e ușor să construiești o locuință de la zero, iar alegerea materialelor de calitate este primul criteriu de care să ții seama dacă vrei ca rezultatul final să fie unul pe măsura așteptărilor tale.
Care sunt avantajele și dezavantajele atunci când folosești cărămida?
O clădire construită din cărămidă va avea întotdeauna o imagine interesantă și clasică, iar pereții săi vor emana un aer pitoresc și impunător. Ai mai jos câteva din aspectele pozitive ale folosirii acestui material în construcția casei tale:
– Are calități eco-friendly prin elementele naturale ce o compun de obicei: argila, nisipul și apa.
– Absoarbe foarte eficient umiditatea protejându-ți căminul de mucegai, acarieni sau diverse insecte ce nu vor intra în structura ei.
– Are proprietăți ignifuge, limitând extinderea unui eventual incendiu ce poate apărea în locuință.
– Este rezistent la intemperii, furtuni sau vânt puternic.
– Păstrează mai mult timp culoarea și construcția are o rezistență mare în timp.
– Izolează fonic spre deosebire de alte compozite specifice.
– Alături de un sistem de izolație corespunzător, cărămida păstrează o temperatură constantă în casă indiferent de anotimp, te ajută la economisirea energiei consumate și facturi mai mici.
– Nu are restricții în ceea ce privește înălțimea, poți construi spații de orice dimensiuni dorești.
Dintre dezavantaje, putem menționa faptul că acest material se găsește în comerț la un preț mai ridicat decât altele, iar paleta de culori este destul de limitată având în vedere componentele sale standard. Într-o zonă cu o climă diferită pe parcursul unui an, pot exista deteriorări ale mortarului, apariții ale mucegaiului sau reconfigurări ale fundației din cauza fluctuațiilor mari de temperatură.
Care sunt punctele forte și cele slabe ale BCA-ului?
Avantajele folosirii BCA-ului sunt:
– Costurile mai scăzute față de alte materiale.
– Este ușor, dar prin compoziția sa are o densitate mare.
– Prin dimensiunile sale mai mari se obține un timp mai redus în construirea zidăriei.
– Protejează împotriva umezelii și a diverselor inflitrații.
– Este rezistentă la foc și nu emană fum sau diverse gaze toxice.
– Protejează locuința de mucegai, acarieni sau alte insecte dăunătoare.
– Un material versatil, ușor de acoperit și de vopsit în orice culoare.
În schimb, BCA-ul nu are o capacitate mare de izolare și va fi folosit numai la pereții ce nu trebuie să susțină greutatea imobilului respectiv. Este necesar ca orice construcție ce conține paleti BCA să fie tencuită și ridicată doar pe stâlpi de beton armat pentru a se evita evenutale deteriorări. Dacă este depozitată necorespunzător, calitatea ei termoizolantă poate fi afectată.
În concluzie, ce alegem – BCA sau cărămida?
Atunci când dorim să avem o durată de execuție mai mică a unui spațiu, un cost mai redus și să nu mai fie nevoie de o izolare termică suplimentară, pereții din BCA sunt soluția. Aceștia sunt și mai ușor de dărâmat în cazul în care vrem să facem o modificare sau o anexă la construcția noastră. Sunt ideali dacă construim pe o vreme constantă, în caz contrar, întreaga structură va avea de suferit.
Pentru o casă cu structură solidă, pe care poți să o ridici pe orice formă de relief, în special în zonele cu climă mai rece, cu precipitații abundente sau risc seismic ridicat, cărămida este cea mai potrivită. În cazul în care nu ai posibilitatea să o ridici imediat, ea va rezista nefinalizată și câțiva ani fără probleme.
În consecință, doar după ce analizezi aspecte ca bugetul, timpul de care dispui sau condițiile zonei în care locuiești, ești liber să faci o alegere corectă în privința materialului folosit în construirea căminului tău.