Părinții consideră, cel mai adesea, că procesul de luare de decizii la copii este un lucru care se face singur, fără ajutor. Dar, nu este cazul. Vei putea citi în acest articol câteva sfaturi care vor fi de mare ajutor atunci când trebuie să ia anumite decizii.
Un copil care știe să ia o decizie bună este un copil capabil să se dezvolte așa cum trebuie. În acest sens, dezvoltarea capacității de a lua o decizie îl va ajuta să își încurajeze autonomia și să fie responsabil de el însuși. Un lucru, care fără îndoială, va fi de mare ajutor pentru restul vieții sale.
Dă-le mici sarcini sau responsabilități
În funcție de vârstă sau de nivelul de responsabilitate, copiii se pot ocupa de anumite sarcini. De exemplu, să decidă de ce vor purta anumite haine, să adune unele jucării, să își facă patul, să pună la loc un lucru după ce l-au folosit, etc.
Lasă-i să realizeze unele activități singuri
După ce le-ai explicat foarte bine o activitate, le poți permite să o ducă singuri la bun sfârșit. Bineînțeles că supravegherea va fi necesară, dar va trebui să fie lăsați să experimenteze până când vor cere ajutorul sau nu vor găsi soluții la unele probleme.
Spune-le să ceară anumite lucruri cu precizie
Este necesar să înveți un copil așa cum trebuie forma în care vor face unele cereri. Mai ales atunci când învață să vorbească. De exemplu, dacă le este sete, va trebui să îi înveți să spună Apă. Acest lucru funcționează și cu alte nevoi, precum cea de a merge la toaletă, de exemplu.
Dacă vor fi clari și preciși în ceea ce vor, acest lucru îi va ajuta să își dezvolte limbajul. Dar, pentru asta, va trebui să le arați exemplu înainte și să le repeți de mai multe ori modalitatea corectă de a formula o cerere.
Determină ceea ce se negociază sau nu
Dacă un copil poate lua unele decizii, asta nu înseamnă că nu va trebui să respecte unele reguli sau anumite norme. De exemplu, chiar dacă poate alege ce haine să poarte, nu va putea alege ce să mănânce, deoarece părinții sunt cei care trebuie să asigure o hrană adecvată dezvoltării sale.
Mai poți adăuga și un plus de provocare
Prin joc, poți învăța copii să ia unele decizii mai ușor. De exemplu, poți lua o jucărie în ambele mâini și să îl lași să decidă care jucărie îi place mai mult.