Nu conteaza cat de ciudat poate suna, dar in cursul evolutiei s-a dovedit ca o persoana este predispusa la un mod de gandire negativ. Si acestea nu sunt deloc speculatii goale, ci punctul de vedere al oamenilor de stiinta, de exemplu, un neuropsiholog, doctor in medicina, fondator al Institutului de Neurologie si autor al mai multor carti, Rick Hanson. In opinia sa, concentrarea mintii asupra aspectelor negative si obiceiul de a le arunca la o parte pe cele bune este destul de natural.
Adevarul este ca stramosii nostri din vechime se concentrau tocmai pe evitarea pericolelor, mai degraba decat pe obtinerea placerii. Daca o persoana reusea sa supravietuiasca, putea pur si simplu sa-si continue viata, iar cel care nu reusea, dupa cum ar trebui sa presupunem, pierdea ocazia de a trai o data pentru totdeauna.
Evoluand, creierul uman a inceput sa se concentreze automat asupra amenintarilor, iar astazi, cand traim in secolul XXI, nu mai suntem obisnuiti cu stresul, cu schimbarile de dispozitie sau cu depresia. Dar creierul nostru este extrem de sensibil la stres, chiar daca acest stres face parte din viata de zi cu zi.
Dupa cum scrie Rick Hanson, activitatea neuronala la stimuli negativi este mult mai intensa decat la cei pozitivi. In plus, acestea sunt percepute de creier mult mai rapid si mai usor.
Da, cu totii cunoastem oameni pozitivi si optimisti, dar caracteristica de mai sus se aplica absolut tuturor. Iar pentru ca orice experienta pozitiva sa fie bine inradacinata in creier, va avea nevoie de mult mai mult timp pentru acest lucru decat cele negative.
Hanson a descoperit ca amigdala creierului declanseaza aproximativ doua treimi din toti neuronii disponibili pentru a inregistra ceva negativ. Iar dupa ce primesc cel mai mic semnal de alarma, experientele si evenimentele negative sunt fixate instantaneu in memorie. Iar pentru a consolida experientele si evenimentele pozitive, creierul are nevoie de 10 secunde!
Dar cum ramane cu gandirea negativa? Sa incercam sa facem abstractie de reflectiile lungi si sa ne intoarcem la fapte. Si anume, sa incercam sa intelegem cum este afectat creierul de gandirea negativa.
Efectul gandirii negative asupra creierului
In primul rand trebuie sa intelegeti ca, cu cat un model negativ este prezent mai mult timp in gandirea unei persoane, cu cat deruleaza mai mult timp scenarii negative in minte, cu cat atentia este concentrata mai mult timp asupra aspectelor nedorite, cu atat mintea se obisnuieste mai mult cu aceasta si cu atat mai des se va intoarce la modelele familiare.
Si, in primul rand, acest lucru este rau pentru sanatate. Experientele negative deterioreaza structurile neuronale responsabile de reglarea emotiilor, sentimentelor si memoriei. Si chiar si atunci cand gandurile negative nu au o baza obiectiva, amigdala si talamusul nu fac distinctie intre ele.
Organismul produce cortizolul, hormonul stresului, iar acesta provoaca daune la nivelul hipocampusului, care este responsabil pentru formarea de noi amintiri. Si cu cat organismul produce mai mult cortizol ca raspuns la ganduri si experiente negative, cu atat este mai dificil pentru organism sa normalizeze nivelul acestui hormon. Iar acest lucru inseamna ca este nevoie de tot mai mult timp pentru a forma noi amintiri pozitive.
Neurologii spun adesea ca neuronii declansati sunt neuroni conectati, ceea ce explica neuroplasticitatea creierului dependenta de experienta. Pur si simplu, experientele si gandurile ne modeleaza creierul. Si avand in vedere ca sinapsele devin mai sensibile atunci cand creierul este excitat, gandurile si experientele negative duc la aparitia de noi sinapse si chiar la transformarea genelor, ceea ce modifica structura creierului, iar acest lucru se intampla intr-un mod negativ.
Acum are sens sa spunem cateva cuvinte despre modul in care gandirea negativa afecteaza personalitatea si viata unei persoane in general.
Impactul gandirii negative asupra unei persoane si a vietii sale
Atat gandirea pozitiva, cat si cea negativa creeaza o imagine concreta a lumii pentru o persoana. De aici putem trage concluzia ca viata noastra este formata de gandirea noastra cu toate caracteristicile sale. Iar gandirea insasi este influentata de o varietate de factori, incepand cu particularitatile educatiei si terminand cu informatiile pe care le percepem zilnic.
Credem ca si dumneavoastra ati observat ca aspectele pozitive cu care ne incepem viata se estompeaza in timp pentru majoritatea oamenilor. Aspiratiile oamenilor se reduc la rezolvarea unor sarcini cotidiene dezgustatoare, regretele incep sa se strecoare din ce in ce mai mult in gandurile lor – despre greseli, drumuri gresite, obiective nerealizate, vise tradate etc.
Cei care si-au dezvoltat in mod special sau inconstient capacitatea de a percepe lumea, viata si pe ei insisi in mod pozitiv pot evita acest lucru. Cu toate acestea, nu toata lumea se poate lauda cu acest lucru, pentru ca este mai usor, mai simplu sa percepi lucrurile intr-o lumina negativa, pentru aceasta nu trebuie sa faci eforturi deosebite.
Daca gandirea unei persoane este predominant negativa, acest lucru ii afecteaza viata si personalitatea intr-un mod foarte rau. Iata cateva manifestari ale gandirii negative:
- incapacitatea de a trai o viata plina; incapacitatea de a te bucura de fleacuri; neincrederea in oameni;
- cautarea de trucuri murdare in evenimentele in curs si in comunicarea cu ceilalti; incapacitatea de a-ti dezvalui potentialul;
- transmiterea de emotii negative catre lumea exterioara; transmiterea negativitatii catre persoanele cu care trebuie sa comunicati;
- blocarea creativitatii; crearea si consolidarea unor programe negative in subconstient; formarea unor atitudini de viata distructive;
- concentrarea asupra problemelor si esecurilor; neincrederea in propriile forte;
- lipsa de speranta si de dorinta de schimbare.
Nu ar fi o exagerare sa subliniem ca gandirea negativa afecteaza cel mai direct sanatatea umana. Chiar si oamenii de stiinta confirma astazi faptul ca gandurile sunt capabile sa influenteze lumea materiala, care include corpul fizic si organismul fiecaruia dintre noi.
Chiar si o persoana normala poate face o observatie interesanta: daca privesti din exterior, poti vedea ca persoanele care gandesc negativ se imbolnavesc mai des, se recupereaza mai mult timp dupa boli, sunt mai predispuse la stres, depresie si alte afectiuni. Iar daca la aceasta se adauga modificarile produse de gandire in creier, acest lucru nu pare deloc surprinzator.
Adaugam, de asemenea, ca gandirea negativa afecteaza starea emotionala si mentala. O persoana care se afla in negativ este constant nemultumita de ceva, da vina pe oameni si pe circumstante pentru problemele si esecurile sale, vede lumea in tonuri de gri, isi pierde capacitatea de a se bucura si se indeparteaza tot mai mult de sentimentul de fericire si de realizare de sine.
Puteti continua pentru o perioada foarte lunga de timp, dar chiar si acest lucru este suficient pentru a face o concluzie bine intemeiata: gandirea negativa dauneaza unei persoane, ii submineaza sanatatea, reduce stima de sine, impiedica succesul, complica relatiile cu oamenii.
Toate acestea sugereaza ca fiecare dintre noi trebuie sa lucram asupra noastra – sa scapam de gandirea negativa, sa invatam sa ne concentram asupra aspectelor pozitive. Si retineti ca exista multe modalitati de a face acest lucru, dintre care una dintre cele mai eficiente este practica meditatiei.
Intre timp, pentru a ne forma totusi o opinie mai obiectiva despre gandirea negativa si influenta acesteia, merita sa vorbim putin despre posibilitatea de a obtine vreun beneficiu din ea si de ce uneori gandirea negativa nu este doar posibila, ci chiar necesara.
Beneficiile gandirii negative
Da, gandirea negativa joaca in favoarea unei persoane, dar acest lucru nu inseamna ca trebuie sa fie temuta ca focul. In unele cazuri, se dovedeste a fi utila si poate aduce beneficii bune pentru „proprietarul” sau. Prezentam mai multe argumente in favoarea acestui lucru.
Mai multe sanse de reusita
Daca ne intoarcem la cinematografie, putem observa ca in majoritatea scenariilor de film exista momente in care personajul principal este complet lipsit de aparare, de exemplu, fara bani, in captivitatea unui raufacator etc. Momentele de acest gen sunt culminante. Si abia dupa ce eroul isi da seama ca nu poate influenta in niciun fel situatia, unele forte externe incep sa-l ajute.
In mod ciudat, acest lucru se intampla nu numai in filme. In aproape toate situatiile critice din viata, exista momente in care ne aflam fara aparare – la mila circumstantelor. Este posibil sa nu stim ce trebuie sa facem in continuare, sa asteptam un raspuns din partea unui partener de afaceri, sa nu intelegem cum se va comporta piata bursiera sau pur si simplu sa ne pierdem in padure…
Conform teoriei supravietuirii, sansele de succes sunt mult mai mari atunci cand acceptam pe deplin situatia, inclusiv cele mai negative aspecte ale acesteia. Atunci ne putem baza pe faptul ca fie vom reusi sa facem fata la toate, fie vom esua, iar pana in acel moment putem conta doar pe faptul ca vom pierde.
Energie si forta maxima
Nu conteaza in ce directie vreti sa va dezvoltati si sa obtineti succesul, pentru ca, cel mai probabil, in mintea dumneavoastra exista niste temeri, crampoane, complexe, blocaje. Gandind negativ, puteti sa va confruntati cu tot ceea ce va temeti, sa scoateti la iveala, sa scrieti si sa incepeti sa o procesati in mod activ.
Infruntandu-va cu indrazneala si in mod direct temerile si fobiile, nu numai ca veti putea sa va studiati dusmanul care va impiedica sa atingeti succesul, dar veti putea activa si potentialul ascuns, deoarece veti incepe sa folositi emotiile, forta si energia pentru care ati petrecut ani de zile retinandu-va si stand pe loc, in loc sa mergeti inainte.
In plus, a-ti accepta toate minusurile si neajunsurile inseamna sa te accepti asa cum esti – real, fara infrumusetare, fiind sincer cu tine insuti. Iar acest lucru, la randul sau, iti da un sentiment magic de libertate interioara, pentru ca nu mai trebuie sa iti pui masti si sa demonstrezi ceva cuiva, sa raspunzi asteptarilor cuiva.
O imagine obiectiva a ceea ce se intampla
In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, armata americana le-a cerut oamenilor de stiinta sa calculeze unde ar fi cel mai bine sa instaleze blindaje pe avioane. Pentru a face acest lucru, au furnizat oamenilor de stiinta informatii despre gaurile cu care bombardierele se intorceau cel mai des din misiunile de lupta. Trebuia sa se instaleze blindajul in aceste locuri.
Cu toate acestea, un specialist pe nume Abraham Wald a sugerat sa se caute acele locuri de pe avioane care nu erau afectate de tirurile inamice. Nu existau gauri in aceste locuri din motivul ca, daca acestea ajungeau acolo, avionul ar fi cazut imediat. Si, bineinteles, nimeni nu a studiat avioanele care au cazut mai devreme, asa ca locurile slabe pur si simplu nu au fost observate. Ca urmare, aceasta idee a salvat vietile multor piloti militari.
In general, oamenii acorda atentie celor care inving si obtin succese, iar cei care au esuat nu reprezinta o preocupare. Dar lipsa oportunitatii de a studia esecurile si caderile pur si simplu nu ofera sansa de a vedea o imagine obiectiva a starii de fapt, ceea ce duce la concluzii incorecte. Deci, si aici, gandirea negativa este un plus – trebuie sa studiati greselile.
Gata pentru orice
Oricine a fost vreodata interesat de samurai si de psihologia lor stie ca acestia se pregateau cu grija pentru fiecare batalie. Iar la una dintre etapele acestei pregatiri isi imaginau ca sunt morti. Moartea era cel mai rau scenariu, pe care razboinicii neinfricati il acceptau pe deplin.
Perspectiva mortii a incetat sa mai fie atat de infricosatoare si nu mai distragea atentia in timpul luptei. Stiind ca era deja „mort”, samuraiul putea lupta cu concentrare si nu-si facea griji pentru viata sa, ceea ce facea ca toate actiunile sale sa fie mai eficiente. Si aici putem face o analogie cu viata noastra de zi cu zi si cu tot ceea ce facem.
Daca ne este teama ca ceva va merge prost, probabilitatea ca acest lucru sa se intample creste de multe ori. Din acest punct de vedere, gandirea negativa va permite sa va pregatiti pentru o intalnire cu „moartea” si, prin urmare, sa puteti „lupta fara frica” la momentul potrivit. Dar alte optiuni nu trebuie ignorate.
Ganditi-va la un scenariu mai optimist, care, desi nu este la fel de periculos si fatal ca primul, necesita, de asemenea, pregatire. Si, impreuna cu cel de-al doilea scenariu, cel de-al treilea este cel mai probabil. Acesta trebuie elaborat cat mai detaliat posibil pentru a putea lua intotdeauna un fel de decizie neconforma.
Eficienta ridicata
Ce se poate face pentru a deveni mai eficient in viata, in studiu, la locul de munca sau in afaceri? Da, planificarea, colectarea de informatii, invatarea unor abilitati si aptitudini utile vor fi utile aici. Dar este la fel de important sa va imaginati cat mai multe optiuni posibile atunci cand lucrurile merg prost.
Daca lucrati cu parteneri, ganditi-va la optiunile pe care acestia le au pentru a va pune la punct. Daca evaluati competitivitatea unei afaceri, scrieti mai multe scenarii in care compania dumneavoastra esueaza. Daca alegeti un loc in care sa va mutati, ganditi-va la ceea ce se poate intampla astfel incat viata intr-un nou loc sa devina o povara etc.
A conta doar pe ce este mai bun este, desigur, bun, dar o astfel de abordare poate fi numita copilaroasa. Uneori, gandurile negative nu trebuie evitate, ci, dimpotriva, ele trebuie dezvoltate in mod special. Acest lucru va va permite sa luati in considerare diverse riscuri si capcane, sa dezvoltati o strategie de actiune in conditii extreme, ceea ce in sine va va face mai eficient.
Iata cum puteti folosi gandirea negativa in avantajul dumneavoastra. Desi linia dintre gandirea negativa „utila” si cea „daunatoare” este foarte subtire si neclara. Gandindu-se la rau in folosul propriei persoane, este foarte important sa nu alunece in abisul fara fund al emotiilor si starilor distructive. Aceasta problema necesita o abordare serioasa si responsabila.
Si, revenind la subiectul combaterii gandirii negative, observam ca meditatia ajuta sa ii rezistam si, in acelasi timp, sa incepem sa dezvoltam o atitudine calma, adecvata si constienta fata de lumea inconjuratoare si interioara. Asadar, dorim sa incheiem articolul nostru cu cateva cuvinte despre aceasta practica minunata.
Gestionarea gandirii negative
Multi oameni cad intr-o stare de stupoare, realizand ca in mintea lor prevaleaza gandirea negativa, deoarece au impresia ca nu exista nicio cale de iesire din situatie. Desigur, lucrul cu gandirea este un proces neobisnuit si chiar complex intr-o anumita masura, dar este destul de fezabil. Si acest lucru este dovedit inca o data de cercetarile si experienta lui Rick Hanson, mentionat in prima parte a articolului, precum si de alti oameni de stiinta.
De exemplu, Edward Selby, scrie ca, daca iti incarci creierul cu un fel de activitate atotcuprinzatoare, te poti elibera cu succes de lanturile gandirii negative. Iar acea activitate este meditatia.
Practicarea regulata a meditatiei si dezvoltarea concomitenta a atentiei joaca un rol imens in eliminarea modelului de gandire negativa. Intr-un studiu din 2014 privind terapia si cercetarea cognitiva, s-a constatat ca detasarea in timpul meditatiei, care vizeaza observarea gandurilor si sentimentelor ca procese temporare si obiective in creier, duce la eliminarea efectului de ruminatie, atunci cand o persoana continua sa „mestece” unul si acelasi eveniment si emotii negative.
Faptul ca meditatia si atentia ajuta la depasirea stresului, a depresiei si a gandirii negative este evidentiat si de metoda “Mindfulness Based Stress Reduction”, dezvoltata de fondatorul Clinicii de reducere a stresului, Jon Kabat-Zinn. Si acesta este un alt argument puternic in favoarea meditatiei ca modalitate de a lucra cu gandirea negativa.
Desigur, exista si alte optiuni pentru eliminarea strategiilor de gandire negativa dar am dori totusi sa acordati atentie meditatiei.
Nu ignorati niciodata modul in care ganditi. Incercati sa va faceti gandirea mai eficienta si sa va dezvoltati creierul si intelectul. Impreuna, acest lucru va poate duce la succes in orice domeniu si la o viata armonioasa si fericita!