Usile de interior sunt esentiale pentru delimitarea spatiilor sau izolarea incaperilor din casa. Dar sunt si acum parte integranta a decorului: cu balamale sau glisante, contemporane sau clasice, fagure sau solide, se aleg in functie de pret si rezistenta fara a uita designul care intra din ce in ce mai mult in joc.
Astfel, aceste usi porta doors de interior joaca un rol important in locuinta: delimiteaza spatiul, separa incaperile si in final, pastreaza caldura din interior. Prin urmare, acestea trebuie alese in functie de partea de destinatie.
Fiecare spatiu are propriul sau tip de usa interioara
Pentru incaperi precum toalete sau dormitoare, vei opta in principal pentru usi solide, pentru a pastra intimitatea. Pe de alta parte, pentru camerele pe rand (sufragerie, de exemplu), prefera usile din sticla care iti vor garanta luminozitatea.
Pentru camera unui copil, poti apela la usi acustice care vor reduce semnificativ zgomotul in comparatie cu usile standard (cu conditia sa pui si o bariera fonica). Exista si usi izolate care vor proteja impotriva frigului si vor izola camera.
Usi interioare cu balamale sau glisante?
Usile batante sunt de departe cele mai comune. Acestea constau dintr-o usa si un cadru conectate la zidarie si se deschid doar pe o parte, in functie de locatia manerului. A se evita in spatii mici. In unele cazuri, vor fi de preferat usile glisante.
Ele aluneca de-a lungul unei sine inalte si a unui ghidaj de podea si economisesc spatiu deoarece economisesti intre 0,77 si 1 m2 pe podea prin eliminarea deschiderii usii. Adesea vitrate, sunt, de asemenea, usi de designer si ideale pentru multe camere precum bucatarie, baie sau pentru a separa camera de zi de sufragerie. Sunt ideale pentru a economisi spatiu, dar in acest caz, munca este mai grea.
Fagure sau usi de interior solide?
La nivelul de intrare, vei gasi asa-numitele usi de tip fagure. Mai putin costisitoare, sunt si mult mai putin rezistente. Interiorul usii este alcatuit din fagure (carton) si aer, suna gol si, prin urmare, va fi mult mai fragila decat o usa din lemn. Indiferent de material (PAL, lemn exotic, lemn de tara, cum ar fi stejarul sau frasinul, sau chiar din sticla), usile solide sunt mai opulente si, prin urmare, mai rezistente.
Usi de interior, accent pe design
Odata foarte simple, usile de interior au devenit din ce in ce mai cautate in functie de design. Nu mai este vorba de a fi multumit doar cu o usa alba de baza. Inainte de a te decide, arunca o privire in magazin sau in showroom-urile producatorilor: nu iti poti imagina toate posibilitatile pe care le ai la indemana.
Pe langa alegerea materialelor, fie ele izoplane (fete plane), postformate (fete turnate, mai traditionale) sau tamplarie din lemn, sunt posibile diferite finisaje: lacuite, furniruite, vopsite sau lacuite. Dupa toate aceste aspecte, ramane la latitudinea ta sa le armonizezi cu interiorul tau si in functie de nevoile tale. In cele din urma, pentru a personaliza usa, se poate miza pe incrustatii (plase metalice din aluminiu) sau gravuri.
Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/stylish-white-hall-in-big-apartment-building-6238608/